Ordu fındığında 'Salı sallantısı' | 21 Nisan'da umutlar başka bahara mı?
Ordu fındık piyasasında geçtiğimiz hafta sonu başlayan o derin sessizlik, 21 Nisan Salı sabahı itibarıyla yerini buruk bir kabullenişe bırakıyor. Üreticinin 'hafta başı belki bir atak olur' beklentisi, ticaret merkezlerindeki tabelaların adeta yerinden oynamamasıyla bir kez daha sekteye uğradı. 18 Nisan'daki o donmuş tablo, Nisan ayının son virajına girerken de geçerliliğini koruyor.
Haberin Özeti
- • Ordu fındık piyasasında 21 Nisan itibarıyla derin sessizlik devam ederken, üreticinin "hafta başı atak" beklentisi gerçekleşmedi ve fiyatlar donmuş tabloda kaldı.
- • 21 Nisan'da Ordu'da fındık fiyatları 183-187 TL bandında donmuş durumda kalırken, Samsun gibi komşu illerin 180 TL altı rakamları piyasayı baskılıyor.
- • Alıcıların iştahsızlığı ve ihracatçıların bekle-gör politikası nedeniyle 200 TL beklentisi rafa kalkarken, piyasa analistleri 170-180 TL bandını daha gerçekçi görüyor
Ordu’da Tabelalar Neden Kıpırdamıyor?
21 Nisan sabahı itibarıyla Ordu’daki manav ve tüccar noktalarında rakamlar, geçtiğimiz haftanın kapanış değerlerini aşmayı başaramadı. Bölgedeki işlem hacminin düşmesiyle birlikte Altınordu merkezde fiyatlar 187,00 TL seviyesinde kalırken, Perşembe’de 186,00 TL, Ulubey’de ise 185,00 TL olarak işlem görüyor. Ticaretin kalbi olan Ünye ve Fatsa hattında fiyatlar 184,00 TL seviyesine demir atmış durumda; yüksek kesimlerde yer alan Gölköy’de ise 183,00 TL bandı korunuyor.
Bu rakamlar, fındığın 180-190 TL bandına hapsolduğunu ve 200 TL hayalinin şimdilik rafa kalktığını gösteriyor. Alıcı tarafındaki iştahsızlık, fiyatların yukarı yönlü ivme kazanmasının önündeki en büyük engel olarak duruyor.
Bölge Genelinde "Baskı" Devam Ediyor
Durgunluk sadece Ordu ile sınırlı değil; komşu illerdeki fiyatlar da Ordu piyasasının yükselmesini engellemeye devam ediyor. 21 Nisan itibarıyla Tokat’ta fındık 180,50 TL’den işlem görürken, Samsun genelinde 177,25 TL ve Çarşamba ilçesinde 176,50 TL seviyeleri takip ediliyor. Özellikle Samsun hattındaki fiyatların 180 TL barajının altında kalması, Ordu fındığı üzerinde ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor. İhracatçıların bekle-gör politikası, piyasadaki rakamların olduğu yere adeta "çakılmasına" neden oluyor.
Gerçekçi Bant 170-180 TL mi?
Piyasa analistleri, son dönemde yaşanan bu durağanlığın aslında piyasanın kendi dengesini bulma çabası olduğunu belirtiyor. Her ne kadar üreticinin gönlünde 200 TL rakamı yatsa da, mevcut piyasa koşulları ve alım gücü göz önüne alındığında, 170-180 TL aralığının daha gerçekçi bir zemin oluşturduğu görülüyor. Bu seviyelerin üzerindeki beklentiler, şu an için piyasa gerçekleriyle tam olarak örtüşmüyor.
Üretici İçin Kritik Karar Haftası
Nisan ayının sonuna yaklaşırken Ordu üreticisi zorlu bir kararın eşiğinde. Fiyatların 187 TL seviyesinde direnç göstermesi, "daha fazlası gelir mi?" sorusunu sormayı zorlaştırıyor. Üreticinin malını pazara indirmemesi arzı kısıtlasa da, alıcıların "tok" duruşu bu hamleyi boşa çıkarabiliyor.
Peki, sizce 21 Nisan itibarıyla karşımıza çıkan bu tablo bir son durak mı? 187 TL seviyelerinden satışa geçmek mi mantıklı, yoksa tüm riskleri göze alıp beklemeye devam mı etmeli? Değerli yorumlarınızla piyasanın geleceğine ışık tutun!