OMÜ'de sentetik boyalara doğal alternatif geliştirildi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde yürütülen bir araştırma mavi kelebek çiçeğinin sentetik gıda boyalarına doğal bir alternatif ve kalite indikatörü olarak kullanılabileceğini ortaya koydu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde yürütülen bilimsel projede, mavi kelebek sarmaşığı (Clitoria ternatea) çiçeğinden elde edilen infüzyonların pH 4’te mor, pH 7’de mavi, pH 9’da yeşile yakın tonlar verdiği ortaya çıktı.
Bu sonuçlara göre mavi kelebek çiçeği hem doğal bir renk kaynağı hem de akıllı ambalaj sistemlerinde kalite göstergesi olarak kullanılabilecek bir ürün hem de renk veren doğal bir katkı maddedi olma potansiyeli taşıyor.
“Doğal renk maddesi olarak değerlendirilebilir”
Proje danışmanı Doç. Dr. Mustafa Mortaş, "Bu bitki gıdalara mavi renk veren doğal bir materyaldir. pH’a bağlı olarak kırmızıdan maviye, sarıdan yeşile kadar renk değişimi gösterebilmektedir. Amerika Gıda ve İlaç Dairesi tarafından gıda renk maddesi statüsüne alınmıştır. Antienflamatuar, stres ve kaygı giderici özellikleriyle de dikkat çekmektedir." dedi.
“Türk Gıda Kodeksi’ne kazandırılabilir”
Projeyi yürüten Yüksek Lisans Öğrencisi Şeyma İbrahimbaş ise çalışmalarda pH'ya bağlı renk değişimlerini incelediklerini ifade ederek, "pH 4-4,5 aralığında mor renk elde edilebilmekte ve süt endüstrisinde kullanılabilmektedir. Bitkinin doğal gıda boyası olarak kullanımı sentetik katkı maddelerine alternatif oluşturabilir. Kendi pH'sı yaklaşık 6,5 olup bu değerde mavi renk vermektedir. pH 7,5-9 aralığında ise yeşil ton gözlemlenmektedir. Bu yönüyle Türk Gıda Kodeksi'ne kazandırılabilecek bir bitkidir" diye konuştu.

