Mevsimler Metabolizmayı Etkiler mi?

Mevsimler Metabolizmayı Etkiler mi?
Diyetisyen Zeynep Sel, gelen kış mevsimi ile birlikte kapalı havalarında bağışıklık sisteminde etkili olduğunu söyledi

Kış mevsiminde havanın erken kararmasıyla vücut metabolizması yavaşladığı için tüketilen yiyeceklerin kilo yapabileceğine değinen Diyetisyen Zeynep Sel, “Havalar karardıkça güneşe daha az maruz kalırız ve vücudumuzda salgılanan serotonin miktarı düşer. Bu düşüş depresyona ve daha fazla gıda alımına sebep olabilir. Serotonin ruh halinin, uykunun, iştahın ve hareketin düzenlenmesinde çok önemli bir role sahiptir. ifadelerini kullandı.

“Depresyona ve daha fazla gıda alımına sebep olabilir”
Vucuttaki hormanların hava durumuna bağlı olduğunu vurgulayan Diyetisyen Zeynep Sel, “Bağışıklık sistemi ile alakalı ne kadar kaliteli bir uyku çektiğimizle alakalıdır. Kaliteli bir uyku bağışıklık için bire birdir. Ayrıca vücudumuzdan salgılanan hormonlar belli bir düzende ilerler. Havanın aydınlanmasıyla bazı hormonlarımız daha çok salgılanmaya başlarken havanın kararmasıyla birlikte hormon seviyelerimizde de azalma olur. Yazın hava daha geç karardığı için geç yenilen bir yemek daha iyi hazmedilebilirken kışın havanın erken kararmasıyla vücudumuzun metabolizması yavaşladığı için yediklerimiz bizde kilo yapabilir. Havalar karardıkça güneşe daha az maruz kalırız ve vücudumuzda salgılanan serotonin miktarı düşer. Bu düşüş depresyona ve daha fazla gıda alımına sebep olabilir. Serotonin ruh halinin, uykunun, iştahın ve hareketin düzenlenmesinde çok önemli bir role sahiptir.” şeklinde konuştu.

“Birkaç besinin bağışıklık güçlendirici olduğunu unutmayalım”
Hareketsiz kalmanın da kilo almaya büyük etki gösterdiğini dile getiren diyetisyen Sel, “Hareketsizlik de buna ek olarak katkıda bulunur. Bağışıklığımızın güçlü olabilmesi için gereken en temel şeylerden sonra bir de birkaç besinin bağışıklık güçlendirici olduğunu unutmayalım.” Cümlelerini kullandı.

“Bitki çayı içmek faydalı”
Kış aylarında normal çay yerine bitki çayı içmenin faydalı olduğunu söyleyen Sel, “Zerdeçal, zencefil, karanfil, soğan, sarımsak gibi besinlerin hastalıklara karşı koruyucu özelliği çok değerlidir. Kışın akşamları normal çay yerine haftanın 2-3 günü bitki çayı içmek faydalı olacaktır. Bir sıkıntısı farklı bir hastalığı olmayan kişiler için güzel bir çay önerisi bırakalım buraya; bozuk para şeklinde kesilmiş 3-4 adet yaş zencefil, 2-3 adet karanfil, 5-6 adet nar çiçeği (ezerek), 1 çubuk tarçın, 3-4 bardak su. Hepsi çaydanlığa konulup kaynatılır ve su kaynamaya başladıktan sonra üzerine 4-5 yaprak nar çiçeği atılır. Bu şekilde birkaç dakika daha kaynatıldıktan sonra tüketime uygundur. Tadı biraz mayhoş ya da ekşi gelebilir içemeyenler için 1 çay kaşığı bal en son haline eklenebilir.” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber