Limon bol, fiyat düşük: Üretici ihracat kapısının açılmasını bekliyor
Türkiye'nin narenciye üretiminin önemli merkezlerinden Adana'da Mayer cinsi limonda yeni sezon hasadı başladı. Kent genelinde 218 bin dönüm alanda limon üretimi yapılırken, bu yıl yaklaşık 710 bin ton rekolte bekleniyor. Bahçede limonun kilogram fiyatı ise kalitesine ve kesim şekline göre 6 ile 12 lira arasında değişiyor.
Bahçede fiyat 6 ila 12 lira arasında
Mayer cinsi limonda fiyatların ürünün kalitesi ve hasat şekline göre değiştiğini aktaran Doğan, bahçede çift makas limonun 6-8 lira, tek makas limonun ise 8-12 lira arasında alıcı bulduğunu söyledi.
İhracatın başlamasıyla fiyatlarda yükseliş yaşanabileceğini belirten Doğan, limonun bahçeden çıkıp paketleme tesislerinden tüketiciye ulaşana kadar önemli bir maliyet artışı yaşadığını kaydetti.
Doğan, “İhracat olmazsa bu kadar yüksek miktardaki limonun tamamının iç piyasada tüketilmesi mümkün değil” diyerek dış pazarın üretici açısından önemine dikkat çekti.
Üreticiden destek çağrısı
Yüksek rekoltenin üreticiyi zor durumda bırakmaması için destek mekanizmalarının devreye alınmasını isteyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’na çağrıda bulundu.
Doğan, bu sezon özellikle Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu (DFİF) desteğinin üreticiye verilmesini talep etti.