Haziran ayının ucuzluk şampiyonu belli oldu

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte tezgahlarda fiyatı yüzde 42,76 oranında düşen domates, haziran ayının en çok ucuzlayan ürünü oldu.

Yaz aylarının vazgeçilmezi olan domates, haziran ayında yaşanan yüzde 42,76'lık rekor fiyat düşüşüyle bu ay cebi en çok rahatlatan gıda maddesi oldu. Tarımsal üretimde yaz bereketinin başlaması, pazar ve marketlerdeki fiyatları hızla aşağı çekerken, internet üzerinden fiyat hareketlerini izleyen WEB TÜFE verilerinde de en dikkat çekici gerileme domateste görüldü.

Pazar tezgahlarında yaz bereketi

Haziran ayında gıda fiyatlarında yaşanan bu genel düşüş dalgasında domatesi sırasıyla yüzde 29,05 ile kıvırcık, yüzde 22,92 ile çarliston biber ve yüzde 17,36 ile sivri biber takip etti. Listenin devamında yer alan pırasa, kırmızı turp, kırmızı lahana, karnabahar, ıspanak ve beyaz lahana ise yüzde 16,00'lık düşüşlerle pazar arabalarını doldurmayı kolaylaştırdı. En çok ucuzlayan ilk 10 ürünün tamamının gıda maddelerinden oluşması, özellikle mutfak enflasyonunun haziran ayında hız keseceğini gösterdi.

Mutfaktaki ucuzluk enflasyonu da düşürecek

Uzmanlar, başta domates olmak üzere tarım ürünlerinde yaşanan bu sert fiyat düşüşlerinin, haziran ayı genel enflasyon oranını da doğrudan etkileyeceğini belirtiyor. Ekonomistler, gıda fiyatlarındaki bu olumlu seyir sayesinde, aylık enflasyonun uzun bir aradan sonra ilk kez e düşük kalabileceğini öngörüyor.

 

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!