Gönül Teline Dokunan Bir Ömür: Necdet Çalış ile Musiki Yolculuğu
Türk musikisi, sadece notaların yan yana gelmesi değil bin yıllık bir kültürün, yaşanmışlığın ve ruhun sese bürünmüş halidir. Bu kadim mirası hem bir bilim insanı titizliğiyle inceleyen hem de bir sanatkâr zarifliğiyle icra eden çok kıymetli bir ismi bugünkü röportajımızda sizlerle buluşturuyoruz.
REMZİ ÖZKAN: Makamların günümüzde yeterince anlaşıldığını düşünüyor musunuz? Sizce bir makamı öğrenmenin en etkili yolu nedir?
NECDET ÇALIŞ: Ne yazık ki tam anlamıyla değil. Günümüzde müzik daha hızlı tüketiliyor ve derinlik çoğu zaman göz ardı ediliyor. Oysa makamlar, sadece nota dizilerinden ibaret değildir; her biri belirli bir hissiyatı ve anlatımı taşır. Bu yönüyle daha fazla anlatılmaları gerektiğine inanıyorum.
Bir makamı öğrenmenin en etkili yolu dinlemek ve icra etmektir. Teori önemlidir ama tek başına yeterli değildir. Usta icracıları dinlemek, eserleri analiz etmek ve mümkünse uygulamak gerekir. Zamanla kulak gelişir ve makamın karakteri daha net anlaşılır.
REMZİ ÖZKAN: Bestelerinizde makam seçimini neye göre yapıyorsunuz? En sevdiğiniz makam hangisidir?
NECDET ÇALIŞ: Her makamın kendine göre bir güzelliği vardır, benim için ayrım yapmak çok zordur. Beste yaparken güftelerin anlam ve konularına göre makam seçimimi yaparım. Sözün ruhu hangi makamı çağırıyorsa eser o kalıba dökülür.
Cok yararlı aydınlatıcı ve keyifli bir söyleşi olmuş emek verenleri kutluyor tesekur ediyorum .