Fındıkta Verimi Artıran Sır: Güneş, Doğru Budama ve Temiz Ocaklar
Türkiye'nin fındık üretiminde bu yıl birinci sırada yer alan Samsun'da, Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere yönelik eğitimlere hız verdi.
“Az Dal, Daha Çok Fındık”
Seyreltmenin de budama kadar kritik olduğunu aktaran Ayar, özellikle sık ocakların hastalığa daha yatkın olduğunu belirtti: “Fındık ocaklarında ortada dal bırakılmaz. Tüm dalların güneşten faydalanabilmesi için dışa açılan, hava sirkülasyonu sağlayan bir yapı oluşturulmalı. Dalkıran gibi zararlılarla mücadelede de hasta dalların tamamen çıkarılması şart. Gerekiyorsa dal kalmayacak, ama o hastalığı ocakta bırakmayacağız.”
Ayar, Terme Ortasöğüt’teki bir örnek bahçeyi hatırlatarak iddialı bir karşılaştırma yaptı: “Doğru budama yapılan 500 metrekarelik alandan alınan fındık, aynı bahçenin budama yapılmayan 10 dönümlük kısmından daha fazla çıktı.”