Fındıkta Verimi Artıran Sır: Güneş, Doğru Budama ve Temiz Ocaklar
Türkiye'nin fındık üretiminde bu yıl birinci sırada yer alan Samsun'da, Tarım ve Orman Müdürlüğü üreticilere yönelik eğitimlere hız verdi.
Uç Budamasında Kritik Detay: Gözün Yönü
Budamanın üçüncü ayağı olan uç budaması için Ayar şu teknik bilgileri aktardı: “Lider dal üzerinde yapılan her kesim uç budamasıdır. Bu işlem odunlaşmanın başladığı noktadan ve dışa bakan gözün 10 santim gerisinden yapılmalıdır. Göz nereye bakıyorsa dal o yöne uzar. İçeriye doğru büyüyen dalları istemediğimiz için budamada gözlerin dışarıya bakması çok önemli.”
Eğitimlerle Bilinçli Üretim Artıyor
Halk Eğitim Müdürlüğü’nün kurslarıyla da desteklenen budama eğitimlerinin ardından üreticiler, doğru tekniklerin verime etkisini yerinde görme fırsatı buluyor. Dal sayısı azalsa bile elde edilen meyvenin arttığını gören çiftçilerin budamaya bakışı da değişiyor.