• Haberler
  • Ekonomi
  • Fındık Fiyatlarında Şok Düşüş! | Samsun'da Üretim Rekor Kırarken Fiyat Neden Çakıldı?

Fındık Fiyatlarında Şok Düşüş! | Samsun'da Üretim Rekor Kırarken Fiyat Neden Çakıldı?

Serbest piyasada fındık fiyatları sert geriledi! Samsun ve Çarşamba'da güncel rakamlar ne? Yıllara göre üretimde şaha kalkan Samsun'un fındık karnesi ve piyasadaki son durum haberimizde.

Haberin Özeti

  • Fındık fiyatları, serbest piyasada beklenmedik bir düşüşle Samsun'da 185 TL, Çarşamba'da 182 TL ve Terme'de 180 TL seviyelerine geriledi.
  • Üreticiler, fiyatların 300 TL'yi aşacağı beklentisiyle fındıklarını bekletirken, mevcut düşüş piyasada büyük bir şok etkisi yarattı.
  • Samsun, 2024 yılında 114 bin tonu aşan üretimiyle Türkiye ikincisi oldu; Çarşamba ilçesi tek başına 40 bin 527 ton fındık üretti.
  • Fiyat düşüşünün temel nedenleri arasında küresel arz-talep dengesizliği ve Mart ayı rekolte tahminlerinin piyasayı baskılaması gösteriliyor.
  • Gübre ve işçilik maliyetleri artarken fiyatların gerilemesi, üreticide "bahçeye küstürür" endişesi yaratıp geleceği belirsizleştiriyor.

Samsun’da Fındık Fiyatları Neden Tepetaklak Oldu?

Karadeniz’in "yeşil altını" fındıkta sular durulmuyor. Mart ayının son günlerinde üreticinin yüzünü güldürmesi beklenen rakamlar, tam tersine kırmızıya döndü. Serbest piyasadan gelen son bilgiler, fındık fiyatlarının beklenmedik bir düşüş trendine girdiğini gösteriyor. Özellikle Samsun, Çarşamba ve Terme hattında tüccarın kapısını çalan fındıkçı, tabeladaki rakamları görünce adeta şok yaşadı.

Peki, fındık neden düşüşte? Bu sadece geçici bir dalgalanma mı, yoksa yeni bir krizin habercisi mi? İşte Karadeniz’in kalbinden, piyasanın nabzını tutan detaylar...Fındık Fiyatlarında Şok Düşüş! | Samsun'da Üretim Rekor Kırarken Fiyat Neden Çakıldı?

Samsun Piyasasında Günün Özeti: Rakamlar Aşağı Çekildi

Bugün itibarıyla Samsun genelinde fındık fiyatları, geçtiğimiz haftanın çok uzağında kaldı. Serbest piyasada Samsun merkezde 185 TL bandına kadar gerileyen fiyatlar, fındığın kalesi Çarşamba’da 182 TL, Terme’de ise 180 TL seviyelerine kadar çekilmiş durumda. Randıman hesabına göre bu rakamlar 170 TL bandına kadar esneyebiliyor. Üretici, "fiyatlar 300 TL'yi aşacak" beklentisiyle fındığını emanette tutarken, bu düşüş piyasada soğuk duş etkisi yarattı.

Samsun’un Üretim Serüveni: Çarşamba Zirveyi Kimseye Bırakmıyor

Aslında bu fiyat düşüşü, Samsun’un üretimdeki devasa gücünü bir kez daha gündeme getirdi. Son yıllarda Samsun, sadece Türkiye’nin değil dünyanın en önemli fındık havzalarından biri haline geldi. Eskiden Giresun ve Ordu’nun gölgesinde kalan şehir, artık üretim rakamlarıyla "ben de buradayım" diyor.

2024 Yılı: TÜİK verilerine göre Samsun, 114 bin tonu aşan üretimiyle Türkiye ikinciliğine demir attı. O yıl sadece Çarşamba ilçesi tek başına 40 bin 527 ton fındık üreterek pek çok ili geride bıraktı.
2025 Yılı: İklim krizi ve don olaylarına rağmen Samsun pes etmedi. 91 bin 500 tonluk rekolte tahminiyle üretimde istikrarını korudu.
İstikrarlı Yükseliş: 2017'lerde 90 bin tonlarda seyreden Samsun fındığı, bugün 1.2 milyon dekarın üzerindeki dikim alanıyla dev bir sektöre dönüştü.Fındık Fiyatlarında Şok Düşüş! | Samsun'da Üretim Rekor Kırarken Fiyat Neden Çakıldı?

Fiyatlar Neden Düşüyor?

Bölgedeki yerel tüccarlar ve ziraat odası yetkililerine göre düşüşün arkasında birkaç temel sebep var. Birincisi, dünya piyasalarındaki arz-talep dengesizliği. İkincisi ise, Mart ayının gelmesiyle birlikte yeni sezon rekolte tahminlerinin (Mart oyunu) piyasayı baskılaması. Üretici ise dertli; gübre, ilaç ve işçilik maliyetleri artarken fiyatın yerinde sayması değil, geriye gitmesi "bahçeye küstürür" yorumlarına neden oluyor.

Şu anki tabloda fındık fiyatı, Samsun’un o meşhur rekolte gücünün karşılığını alamıyor gibi görünüyor. Önümüzdeki günler, fındığın kaderini belirleyecek. Ya piyasa bu baskıyı kırıp tekrar 200 TL yolculuğuna çıkacak ya da fındıkçı bu yılı "zarar yılı" olarak deftere kaydedecek.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!