DİYETİSYEN UYARDI BAYRAMDA BESLENMEYE DİKKAT
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Sinem Yazıcı, Kurban Bayramı yaklaşırken gazetemize kurban etinin nasıl pişirilmesi gerektiği ve bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu.
Kurban Bayramı’na yaklaşık 2 gün kala, Kurban Bayramı'nda nasıl beslenilmesi gerektiği ve kurban etinin sağlıklı biçimde nasıl pişirilmesi gerektiği merak konusu olmuşken, Haber Expres İnternet Haber Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Sinem Yazıcı, kurban etinin uzun süre ısıya maruz bırakılmaması gerektiğini; ayrıca etin sindirimi zor bir besin olduğunu, bu yüzden sindirimi kolaylaştıracak besinlerin etin yanında tüketilmesi gerektiğini söyledi. Diyetisyen Yazıcı, kurban etinin kesildikten sonra sağlık açısından en az 1 gün bekletilmesi gerektiğini belirtti.
"Eti kendi yağında pişirmeyi tercih etmeliyiz"
Eti kendi yağında pişirmek gerektiğini vurgulayan Samsun İl Sağlık Müdürlüğü'nde görevli diyetisyen Sinem Yazıcı, "Ülkemizde yaygın olarak Kurban Bayramı'nda kavurma, kızartma gibi yöntemler tercih ediliyor ama bu yöntemler etin sindirimini zorlaştırıyor ve besin değerini düşürüyor. Bu nedenle fırında pişirme, ızgara, haşlama gibi yöntemleri tercih etmeliyiz. Çünkü aslında istediğimiz şey, etin uzun süre ısıya maruz kalmaması. Çok yüksek ısıya maruz kalan etlerin üzerindeki proteinler katılaşıyor ve içine ısı gitmesini engelliyor. Bu durumda da etteki su kaybı, vitamin ve mineral kaybına sebep oluyor. Eti kendi yağında pişirmeyi tercih etmeliyiz; ekstra tereyağı, kuyruk yağı gibi yağlar kullanılmamalı." dedi.
"Sindirimi kolay ürünler tüketilmeli"
Diyetisyen Sinem Yazıcı, "Et sindirimi zor bir besindir. Bu nedenle, zaten sindirim şikayeti olmayan insanlar bile yoğun et tüketimine alışık değillerse bu dönemde mide ve bağırsak sorunları yaşayabilir. Bu nedenle etin yanına mutlaka sindirimi kolaylaştıracak, posa içeriği yüksek besinler tüketmeliyiz. Nedir bunlar? Sebzeler, meyveler, tahıl ürünleri... Bunları tercih edersek sindirim daha da kolaylaşır." ifadelerini kullandı.
"Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılmalı"
Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirten Diyetisyen Yazıcı, "Biz sağlıklı beslenme dediğimizde, her öğünümüzde tüm besin gruplarının yer almasını istiyoruz. Karbonhidratlar, proteinler, yağlar... Hepsi bulunacak öğünlerimizde. Etin yanında da pilav, makarna, ekmek tüketmenin hiçbir sakıncası yok. Burada miktar çok önemli ama aşırı yağlı bir börek veya aşırı şerbetli bir tatlıyı tabii ki önermiyoruz." diye ifade etti.
"Et 1 gün dinlendirilmeli"
Yazıcı, "Kesinlikle etin dinlendirilmesi gerekiyor. Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemeli. Çünkü ürün katılığı dediğimiz rigor mortis durumu ortaya çıkar. Bu da etin zor pişmesine, dolayısıyla sindiriminin daha da zorlaşmasına sebep olur. O yüzden etin 1 gün dinlendirilmesi gerekiyor." diye konuştu.