Bardağa sığmayan kirazlar yurt dışına
Çanakkale'nin çay bardağına sığmayan kirazları yurt dışına gönderiliyor
Türkiye'de 815 bin 468 dekar alanda yapılan kiraz üretiminin 17 bin 570 dekarı Çanakkale'de gerçekleştiriliyor. Kentte yılda yaklaşık 30 bin tonluk kiraz üretiminin 3'te biri Lapseki ilçesinden sağlanıyor. İlçede 8 bin 600 dekar alanda "Eşme", "Ziraat 900", "Summit", "Alara Devi", "Regina", "Early Lory", "Early Burlat", "Premier Giant" gibi kiraz çeşitleri yetiştiriliyor. Bu yıl 10 bin 320 tonluk rekolte beklenen ilçede üretilen kirazlar aroması ve yüksek şeker oranı dolayısıyla Avrupa ülkeleri ve ABD'ye ihraç ediliyor. İlçeden hasat döneminde günde 120 tona yakın kiraz yurt dışına gönderiliyor, kalan kısım ise iç piyasada yerini buluyor.
İrilik bakımından gösterişli, kalibresi yüksek olan Lapseki kirazının bir adedinin ağırlığı 22 grama kadar çıkabiliyor. Aroması ve lezzetinin yanı sıra çay bardağına sığmayan iriliğiyle talep gören kirazlar, üreticiye de büyük kazanç sağlıyor.
"Lapseki devi" olarak bilinen "Premier Giant" çeşidi kirazların hasadı devam ediyor. 100 bine yakın kiraz ağacının yer aldığı bahçelerde hasat mesaisi, sıcak hava nedeniyle sabahın erken saatlerinde başlıyor. İşçiler, cinslerine ve büyüklüklerine göre ayırdıkları kirazları kasalara özenle yerleştirerek, piyasaya sunulmak üzere hazır hale getiriyor.
Kirazda iyi verim almanın yolunun, bahçeye iyi bakmaktan geçtiğine işaret eden Tekçe, "Millet kirazı topladığı zaman basar gider, bahçeye bir daha uğramaz. Çünkü şeftali ve diğer meyvelerin hasadı başlıyor. Ben kirazı toplasam da bahçemin bakımına devam ederim, sularım, gübrelerim. Yüksek verim almamda onun da etkisi var diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.