• Haberler
  • Güncel
  • Abdülhamid Han Sondaj Gemisi 4 yıldır Mavi Vatan'da görevde

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi 4 yıldır Mavi Vatan'da görevde

Türkiye'nin enerji filosunun önemli unsurlarından Abdülhamid Han Sondaj Gemisi, Mavi Vatan'daki görevinde 4 yılı geride bıraktı. Gemi, enerji bağımsızlığı hedefi kapsamında Karadeniz'deki sondaj çalışmalarını sürdürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin 4 yıldır denizlerde Türkiye'nin enerjisi için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Bayraktar, geminin Karadeniz'de enerji bağımsızlığı hedefinin önemli aktörlerinden biri olduğunu ifade etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk enerji filosunda yer alan 7'nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, 238 metre uzunluğu ve 42 metre genişliğiyle çalışmalarını sürdürüyor. 12 bin 120 metreye kadar sondaj yapabilen gemi, halen Türkali-44 kuyusunda faaliyet yürütüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 9 Ağustos 2022'de Mersin Taşucu Limanı'ndan Akdeniz'deki Yörükler-1 kuyusuna uğurlanan Abdülhamid Han, ilk görevinde Taşucu-1 ve Akseki-1 kuyularında sondaj gerçekleştirdi.

Akdeniz'deki çalışmalarının ardından Sakarya Gaz Sahası'nda görevlendirilen gemi, 2024 yılında İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e ulaştı. Abdülhamid Han, bu yıl Amasra-4 kuyusunda da sondaj çalışmalarına başladı. Gemi, 2024'ten bu yana Karadeniz'de 17 kuyuda sondaj yaptı.

Türkiye, 6 derin deniz sondaj gemisinden oluşan filosuyla dünyanın en büyük 4'üncü enerji filosuna sahip bulunuyor. Türkiye, Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda doğal gaz üretimini sürdürürken, Çağrı Bey gemisiyle Somali'de de sondaj faaliyetleri yürütüyor.

Abdülhamid Han 20 kuyuda görev yaptı

Bakan Bayraktar, Abdülhamid Han Sondaj Gemisi'nin görevdeki 4'üncü yılını tamamlamasının Türkiye'nin Mavi Vatan'daki gücünü ortaya koyduğunu belirtti.

Geminin Türkiye'nin enerji çalışmalarında önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Bayraktar, Abdülhamid Han'ın bugüne kadar Akdeniz ve Karadeniz'de toplam 20 kuyuda görev yaptığını aktardı.

Bayraktar, geminin Göktepe-3 kuyusunda gerçekleştirilen 75 milyar metreküplük doğal gaz keşfinde de görev aldığını belirterek, Türkiye'nin enerji alanındaki arama, keşif ve üretim çalışmalarının devam edeceğini ifade etti.

WhatsApp İhbar Hattı
05459031060
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!