60 Yaş Üstüne Devlet Desteği Geliyor: Müjdeler Olsun
Emekli maaşlarının mevcut alım gücü karşısındaki durumu ve dar gelirli kıdemli vatandaşların yaşam standartları iktidarın ekonomi kurmayları tarafından mercek altına alındı.
Haberin Özeti
- • Emekli maaşlarının mevcut alım gücü karşısındaki durumu ve dar gelirli kıdemli vatandaşların yaşam standartları iktidarın ekonomi kurmayları tarafından mercek altına alındı.
Emekli maaşlarının mevcut alım gücü karşısındaki durumu ve dar gelirli kıdemli vatandaşların yaşam standartları iktidarın ekonomi kurmayları tarafından mercek altına alındı. Yaklaşan seçim dönemi öncesinde sosyal politikaları güçlendirmeyi hedefleyen hükümet, 60 yaş üzerindeki ihtiyaç sahibi vatandaşlar ile emeklilere yönelik yeni bir destek paketini hayata geçirmeye hazırlanıyor. AK Parti bünyesinde yürütülen üst düzey görüşmelerde, yaş şartını sağlayan dar gelirli bireylere barınma ve temel gıda tedariki alanlarında doğrudan katkı sunulması ile emekli gelirlerinin kademeli olarak artırılması masaya yatırıldı.
60 Yaş Üzerindeki İhtiyaç Sahiplerine Barınma ve Gıda Desteği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında parti genel merkezinde gerçekleştirilen AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısında ana gündem maddesi ekonomi ve emeklilerin durumu oldu. Toplantı esnasında söz alan kurul üyeleri, özellikle 60 yaşını aşmış ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken vatandaşlar için devlet eliyle kapsamlı bir koruma kalkanı oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu çerçevede ihtiyaç sahibi yaşlı nüfusa yönelik olarak konut temini, kira yardımı ve düzenli gıda desteği verilmesi yönündeki somut öneriler kurula sunuldu.
Hazırlanması planlanan sosyal yardım modeli, sabit geliri bulunmayan veya düşük emekli aylığı ile geçinmeye çalışan 60 yaş üstü bireylerin yaşam koşullarını doğrudan iyileştirmeyi hedeflemektedir. Barınma ve temel beslenme gibi en hayati maliyet kalemlerinde sağlanacak devlet katkısı sayesinde, dar gelirli yaşlı vatandaşların üzerindeki finansal baskının azaltılması planlanmaktadır.
Toplantıda dile getirilen bir diğer kritik başlık ise emekli maaşlarındaki taban seviyelerin yukarı çekilmesi ve gelir adaletsizliğinin giderilmesi oldu. MKYK üyeleri, gıda ve konut gibi temel yaşam ihtiyaçlarına dönük desteklerin yanı sıra emekli aylıklarında da hissedilir bir refah payı düzenlemesinin kaçınılmaz hale geldiğini aktardı.
Mehmet Şimşek'ten Emekli Düzenlemesi Açıklaması ve Takvim
Toplantıda sunulan öneriler ve değerlendirmelerin ardından söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, emeklilerin ve 60 yaş üstü vatandaşların durumuna ilişkin kapsamlı bir teknik çalışma yürütüleceğini ifade etti. Ekonomi yönetiminin bütçe dengelerini ve aktüeryal dengeleri gözeterek hazırlayacağı etki analizi raporunun kısa süre içerisinde tamamlanarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın takdirine sunulacağı kaydedildi.
Bakan Şimşek'in sunumunda, emeklilerin gelir yapısını güçlendirmeye ve sosyal destek ağını genişletmeye dönük yasal ve idari adımların takvimlendirildiği öğrenildi. Yapılan değerlendirmelerde, hazırlanan bu reform paketlerinin ve iyileştirme adımlarının özellikle 2027 ve 2028 yıllarında kademeli olarak gündeme geleceği ve uygulamaya sokulacağı mesajı verildi.
Seçim sürecine girilirken sosyal devlet uygulamalarını ön plana çıkarmayı hedefleyen hükümet, ekonomi yönetimi ile koordineli bir şekilde 60 yaş üzerindeki vatandaşa sunulacak yardım kalemlerinin sınırlarını netleştirecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yapılacak nihai sunumun ardından düzenlemenin yasal altyapısının TBMM gündemine taşınması bekleniyor.