“Yüzde 95’i tamamlandı”

“Yüzde 95’i tamamlandı”
Çarşamba İlçesinin en önemli tarihi ve kültürel eseri olan Rıdvan Paşa Camisi’nde devam eden restorasyon ve cephe iyileştirme çalışmaları büyük oranda tamamlandı

Çarşamba ilçesinin önemli tarihi ve kültürel eseri olan Rıdvan Paşa Camisi’nde 2022 yılının sonunda cephe iyileştirme ve tadilat çalışmaları başlamıştı. Yoğun şekilde devam eden restorasyon çalışmalarının yüzde 95’i şuanda tamamlandığı açıklandı. Rıdvan Paşa camisinin İnşaat Mühendisi Oğuz Kaan Güneş, çalışmalar hakkında bilgiler vererek, ülkemizde yaşanan deprem sonrasında proje değişikliği yapıldığını da belirtti.

img-2604.jpg

“1-1,5 aya biter”

Rıdvan Paşa camisinin restorasyon çalışmaları 1-1,5 aya biteceğini söyleyen İnşaat Mühendisi Oğuz Kaan Güneş “Rıdvan paşa cami projemizde deprem sonrasında belli başlı değiştirmelere gittik. Betonarme bölümleri çelik hale dönüştürdük. Burada hem Osmanlı hem Selçuklu mimarisinden esinlenerek yaptığımız şeyler. Burada demirlerimiz Selçuklu döneminden esinlenerek yapılmıştır. Ayrıca çeşmemiz var. 2. Abdülhamid döneminden yapılma. O zamandan esinlenerek yaptığımız bir çeşmedir. Yine kapılarımız da Osmanlı desenleri ağırlıkta, kubbelerimizde de Osmanlı ve Selçuklu mimarilerinden esinlenerek yaptık yani kısacası bu cami bizim tarihimizi yansıtacak diyebilirim. Şuanda camimizin yüzde 95’i tamamlandı. Çok az bir imalatımız kaldı. Detaylarımızı bitirdik yani ortalama 1-1,5 ay biter diyebilirim. Evet şuanda kadınlar tuvaletini ve erkekler tuvaletini değiştirdik. Eskiden kadınların burada abdest alma yeri yoktu. Bir abdesthane ekledik, Kadınlar için emzirme odası ekledik. Erkeler bölümün de abdesthane de ise yerden ısıtma, sıcak su gibi imkanlar getirdik ve tuvaletlerimiz de biraz dardı. Onları genişlettik ve ortamı daha modern bir hale getirdik. Ne kadar tarihi çalışma yapsakta aynı zamanda da modernliği koruyarak hareket ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

img-2617.jpg

img-2621.jpg

img-2654.jpg

Haber: Ünal DALDAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber