"Tutuklu vekiller TBMM'ye gelmeli"

Tutuklu vekiller TBMMye gelmeli
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tutuklu milletvekilleri ile ilgili olarak, “Seçimlere yasal olarak katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetlerine ka

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM 24. Dönem 3. Yasama yılı açılış töreninde bir konuşma yaptı. Her yeni günün, her yeni başlangıcın yeni umutları da beraberinde getirdiğini belirten Gül, dünyanın köklü değişimler geçirdiği, ekonomik, sosyal ve siyasi alanlarda muazzam altüst oluşların yaşandığı günümüz ortamında da yüce Meclis’in milletin sorunlarının çözümünü emanet ve itimat ettiği en önemli kurum olduğunu kaydetti. Gül, kuruluşundan beri olduğu gibi bugün de milletin rehberlik için yüzünü TBMM’ye çevirdiğini ve parlamento üyelerinin varlığından, çalışmalarından ve gayretlerinden ümitvar olduğunu belirtti. Dünyada ve Türkiye’de meydana gelen olumlu ve olumsuz gelişmelerin, karşı karşıya kalınan sorunların, bu yasama dönemini öncekilerden daha hassas hale getirdiğini vurgulayan Gül, şöyle devam etti:

“Böyle dönemlerde daha fazla konuda ortak tavır alabilmemiz gerekiyor. Bunun için de daha geniş istişareye, çok yönlü diyaloğa ve her düzeyde daha yakın çalışmaya ihtiyacımız var. Siyasi partiler demokrasilerin temel unsurudur. Siyasi partilerimizin saygıdeğer liderleri ile siyasetçilerimizin şartların gerektirdiği ortamın oluşmasına ortak katkıları, başka her türlü katkıdan daha fazla belirleyicidir. Birbirimizin düşünce ve kaygılarına empatiyle yaklaşalım. Doğrularımızı söylemeye devam edelim, ancak bunu yaparken dışlayıcı ve birbirimizden uzaklaşmayla sonuçlanacak bir üslup kullanmaktan kaçınalım. ‘Sözün gücü’nün ne olduğunu hep birlikte hatırda tutalım. Geçmiş deneyimlerimizden ve siyasi tarihimizdeki örneklerden bildiğimiz üzere bir yasama yılı nasıl başlarsa öyle devam ediyor. Sözümüz güçlü olsun derken kendi söylemlerimizin esiri olabilir ve ileride telafisi çok zor noktalara varabiliriz.”

Cumhurbaşkanı Gül, geçen yılki konuşmasında bu Meclis’in siyasetin tüm renk ve eğilimlerini temsil ettiğini ve bu nedenle çok güçlü olduğunu vurguladığını hatırlatarak, tutuklu milletvekillerinin durumuna da değindi. Gül, “Bu vesileyle, seçildikleri halde bu yasama yılında da Meclis’te olamayan milletvekillerinin bu tablo içinde bir noksanlık oluşturduğunu belirtmek isterim. Seçimlere yasal olarak katılmış, halkın oyunu almış, milletvekili sıfatını taşımaya hak kazanmış herkesin haklarında kesin yargı kararları ortaya çıkana kadar yasama faaliyetlerine katılması gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu. Gül’ün bu sözleri milletvekilleri tarafından alkışlandı.

Gül, Türkiye ve milletin karşılaştığı bütün sorunların çözüm yerinin Meclis olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki bütün fikir ve renklerin burada temsili önemlidir. Mühim olan bu yüce kurumun kapsayıcı olması ve çoğunluktan farklı düşünenlerin bu çatı altında kendilerine güvenli bir yer bulmasıdır. Meclis kompozisyonunda meydana gelebilecek her türlü noksanlık, geçmişte yapılanları tekrar etmekten ve çok ihtiyacımız olan çözümleri daha da ötelemekten başka bir işe yaramayacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir