TOPRAK BAYRAMI HAFTASI

TOPRAK BAYRAMI HAFTASI
Samsun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, imara açılacak veya tarım dışı amaçlarla kullanılacak alanlar için öncelikle tarıma elverişli olmayan alanların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, “Tarıma elverişli alanların tarım dışı

Tüm canlıların hem beslendiği hem de barındığı yer olan toprağın daha fazla korunması gerektiğine değinen Kırmacı, yaşamın kaynağı olan toprağın önemini vurgulamak ve kamuoyunda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 11-17 Haziran tarihleri arasında Toprak Haftası’nın kutlandığını ve bu kapsamda çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini ifade etti.
Kırmacı, sözlerine şöyle devam etti: “Toprak, su ve hava gibi, tüm canlıların ortaklaşa kullandıkları ve yaşam döngüsünün en değerli unsurlarının başında gelir. Dünya üzerinde yaşamın sürekliliği bu hazinenin varlığına bağlıdır. Gıdamızın tamamı doğrudan ya da dolaylı yollarla topraktan gelir. Sağlıklı ve yüksek kaliteli gıda, ancak sağlıklı topraklarda yetişir. Bu amaçla bakanlığımız topraklarımızın korunmasına yönelik tedbirler almış ve uygulamaya koymuştur. Bu kapsamda bakanlığımız talimatları doğrultusunda 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu çerçevesince, toprağın doğal ve yapay yollarla kaybını ve niteliklerini yitirmesini engelleyerek korunmasını, geliştirilmesini ve çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı arazi kullanımını sağlayacak usul ve esaslar doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca, toprak ve su kaynaklarımızın kirlenmesini önlemek amacıyla suların korunması yönetmeliği doğrultusunda, yer altı, yer üstü suları ve topraklarda kirliliğe neden olan azot ve azot bileşiklerinin belirlenmesi, kontrolü ve kirliliğinin önlenmesi amaçlı, örneklerin toplanması ve analiz edilerek kirliliğin takibi amaçlı çalışmalarımız devam etmektedir. Bunun dışında tarımsal üretimde bulunan kısıtlayıcı faktörlerin bertaraf edilmesi, (tepe-taşlık-drenaj sürdürülebilir tarım, iyi tarım ve organik tarım uygulamalarının teşvik edilmesi) ve problemli arazilerin tarıma kazandırılması için çevresel amaçlı tarım arazilerinin korunması ve tarıma kazandırılması projesi uygulanmaktadır. Topraklar yenilenebilir kaynaklar değildir, bu yüzden toprakların korunması gıda güvenliği ve sürdürülebilir gelecek için büyük önem taşıdığından bizler de bu değerli hazinenin farkında olmalı ve Toprak Bayramı Haftası’nda toprağın önemini daha iyi anlayarak, gelecek kuşaklara temiz ve sürdürülebilir yaşam bırakmalıyız.”
Son yıllarda nüfusun artması, ihtiyaçların farklılaşması, sanayileşme, dağınık yerleşim gibi nedenlerle toprakların kaybedildiğine dikkat çeken Kırmacı, “Bu konuda imara açılacak veya tarım dışı amaçlarla kullanılacak alanlar için öncelikle tarıma elverişli olmayan alanları tercih etmeli, yatırımcılar da bu alanlara yönlendirilmelidir. Tarıma elverişli alanların tarım dışı kullanımı geleceğe indirilmiş bir darbedir. Ülkemizde imar için yeterince alan vardır. Bu duygu ve düşünceler içerisinde 11 Haziran tarihi ile başlayan Toprak Bayramı Haftası’nı kutluyor, topraklarımıza sahip çıkacak bilincin gelişmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yerel Haber