TOPRAĞI OLAN HER ŞEYE İLAÇ GÜBRE

TOPRAĞI OLAN HER ŞEYE İLAÇ GÜBRE
Çarşamba İlçesi Ataköy Mahallesi'nde Solucan Gübresi Üretimi Yapan Recep Pazan, Üretime nasıl başladığını, diğer gübrelerden ayıran özellerini ve alınan verimi anlattı.

Organik üretim konusunda daimliği sağlamada en önemli araç olan Solucan Gübresi Üretimine ilgi artarken son yıllarda üretimi de artarak devam ediyor. Çarşamba İlçesi Ataköy Mahallesinde, kurduğu çiftlikte verimini arttırarak faaliyetine devam eden 40 yaşında ki Çiftçi Recep Pazan, yaptığı solucan gübre üretimine nasıl başladığından başlayarak, üretim neticesinde aldığı verim ve söz konusu solucan gübresinin organik tarımda ki faydalarını gazetemize anlattı. 

Önceleri küçük bir alanda 100 Bin solucan ile üretim yapan şimdi ise solucan sayısını 5 Milyona çıkaran Çiftçi Recep Pazan, "Bu işe 2 buçuk sene önce küçük bir alanda sağ olsun amcaoğlunun tavsiyesi ile başladık. Solucan gübresi üretimi solucanlardan elde ediliyor. Yanmış hayvan gübresini çiftliklerden alıp önce fermante ediyoruz. Yani hayvan gübresini önce asidinden arındırılmış yıkanmış şekilde birde arındırılmış hayvan gübresinin arasına çürümüş gıdaları katarak fermante ediyoruz. Ondan sonra bu gübrenin içerisine haftalık olarak solucanlarımızı bırakıyoruz ve böylelikle solucanlar beslenmeye başlıyor. Solucanların beslenmesi akabinde haftalık 300 ile 500 kilo arası verim alıp 3'de 1'ini geri gübre olarak alıyoruz."

"Toprağı olan her şeye kullanılıyor"

Solucan Gübresini her alanda kullanılabildiğinden bahseden Recep Pazan, "Çiçek, bitki, sebze, fındıklarda kullanılabilmektedir. Yani toprak olan her yerde kullanılabilir. Çokta güzel bir verimi alıyor. Fındıkta bu gübreyi 1 yıl kullanıyorsunuz 3 yıl kullanmıyorsunuz. Diğer Kimyasalları her sene kullanmak zorundasınız ama bu öyle değil. Diğer gübreler asit içeriyor. Azot içeriyor. Bu gübreler kendi organik mikroorganizmalar devamlı toprağı çalıştırıyor. Her sene verim daha çok artıyor. Kısacası tamamen organik bir gübre ile sağlıklı ürünlerin üretimi gerçekleştirilmektedir." şeklinde konuştu

"Çok hileler var"

Üretilen gübre konusunda uygun olmayan ve insanları kandırmaya aldatmaya yönelik işler de yapıldığına işaret eden Pazan, vatandaşlara uyarılarda bulunarak, "2 buçuk senedir bu işin içerisindeyim çok hileler var. Mesela üretilen solucan gübresinin içine toprak katıyorlar. Kargo ile sipariş veren kişilere gönderim yapıyorlar. Örnek veriyorum 200 kilo bir solucan gübresinin içinde kilolarca toprak katsalar kimse bunu anlayamaz. Oda bize yanlış biz onu yapmıyoruz. Ayırt edebilmek için ise toprak suyun içinde hemen kaybolur ama bu solucan gübresi çay gibidir. Çay gibi yavaş yavaş demlenip açılıyor. Buradan anlayabilirler." dedi

Söz konusu gübrenin güvenilirliğinden bahseden Pazan, "Vatandaşlar gelsinler solucanla gübre üretimini görsünler öyle alsınlar. Yerinde üretimi görü bilinçli ve düzgün gerçek organik gübreden alarak gönül rahatlığı ile arazilerine, ağaç, çiçek bahçelerinde kullansınlar. Yoksa insanlar işin içine hile katıyorlar. Ayrıca, bahse konu gübreyi merak edip denemek ve garanti şekilde satın almak isteyen herkesi işletmeye davet ediyorum. Merak edenlere bir miktar gübre vererek denemelerini sağlayabilirim ifadeleri ile solucan gübresinin organik gübreler arasında ki en kaliteli gübrelerden olduğunu ve çiftçilerin bundan sonra kimyasal gübre yerine bu gübreleri tercih edeceklerine inandığını da sözlerine ekledi.

HABER-FOTO: Büşra KOCATAŞ- Yağmur AYAN1-121.jpg2-148.jpg3-133.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber