“TMO Serbest piyasaya uymalı”

“TMO Serbest piyasaya uymalı”
Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta son haftalarda yaşanan artış nedeninin fındık rekoltesinin bu yıl düşük olmasından kaynaklandığını belirtti.

Türkiye Ziraat Odalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık rekoltesinin düşük olması nedeni ile kilogram alım fiyatların yükseldiğini belirterek TMO’nun fiyat konusunda serbest piyasayı dinlemesi gerektiğini belirtti.

“Rekolte düşük”

Rekoltenin düşük olduğunun altını çizen Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “TMO 82,5 TL’ye piyasaya girdi. Serbest piyasada fındık 100 TL’ye kadar çıktı. Tabi biz rekoltenin düşük olabileceğini hep söyledik. Çünkü baktık ki toplanan fındıklar harmana gelmedi, harmandaki fındık patozdan çıkmadı ve rekolte düşük oldu bu sene. Tabi bunun devamında üretici elindeki fındığı buna istinaden elinde tutmaya gayret etti. Fındık piyasaya biraz daha az indi. Fındıkta hızlı bir çıkış oldu. Şuanda 100 TL ve üzerinde seyrediyor. Hareketli sıcak bir serbest piyasa fiyatları var.Tabi daha da yukarılara gidecek. TMO yetkilikleri fiyatın yükselmeyeceği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ama serbest piyasa TMO’nun üzerinde seyrettiği içinüretici de artık bundan sonraki süreçte serbest piyasanın artışındaki fiyatlara göre ürünü değerlendirecektir. Bugünlerde yine de üretici piyasaya temkinli ve ihtiyacı kadar fındık çıkardığı zaman fiyatlar daha da yukarıya çıkacaktır diyebilirim.” Şeklinde konuştu.

“Çiftçi gücü elinde tutan taraftır”

Çiftçi sayesinde bu kadar fındıkta artış olduğuna değinen Arslan Soydan “Şuanda parasını almayan üreticilerimiz var. Bunlar aslında serbest piyasa fiyatları ne ise o fiyattan verilmesi daha uygun ve daha mantıklı olacaktır. Ama genel bir fiyat yükseltme durumu görünmüyor. Yani üretici bu sene aslında her geçen yıl fındık piyasasında rolü oynayan gücü elinde tutan taraf olmuştur. Çünkü piyasayı en iyi takip eden açıklamaları en iyi şekilde takip ederek piyasayı elinde tutmaya çalışıyor. Aslında bu anlamda güçlü olmamız gerekiyor.” diye ifade etti.

HABER: Ünal DALDAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel