TARİH 15 TEMMUZ’U UNUTMAYACAK!

TARİH 15 TEMMUZ’U UNUTMAYACAK!
TARİH 15 TEMMUZ’U UNUTMAYACAK!

15 Temmuz 2016 gecesi Türkiye tarihi bir gece yaşadı. Gece saatlerinde jetlerin alçak uçuşu ile başlayan korku dolu anlar günün ilk ışıklarına kadar heyecan içerisinde geçti. Vatandaşlar sokaklara döküldü, tankların üzerine çıktı, darbe girişimine engel olmak için sabahladı. Haber Expres Gazetesi olarak 15 Temmuz 2016 gecesi 22.00 sıralarında başlayan kritik gecede yaşanılan tüm detayları sizler için topladık. Haberimizde anbean yaşanılan tüm gelişmeleri sizler için paylaştık.

15 Temmuz 2016 gecesi yapılan Darbe Girişimi ilk olarak Ankara’da F-16 jetlerinin alçak uçuşu ile başladı. Buradan gelen haberin hemen ardından İstanbul Boğaziçi ve FSM Köprüleri’nin askerler ve tanklar tarafından kapatılması haberi Türkiye’yi ayağa kalktı.

ANKARA'DA SICAK SAATLER!

Genelkurmay Başkanlığı etrafında hareketli saatler yaşandı. Gece 22.00 Sıralarında yaşanılan olayda Konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı önüne çok sayıda güvenlik ve sağlık ekibi sevk edildiği ve savaş uçaklarının da uçuş yaptığı görüldüğü belirtildi.

ASKER ŞEHRE İNDİ! KÖPRÜLER TRAFİĞE KAPATILDI!

Boğaziçi ve FSM köprülerinde Anadolu'dan Avrupa'ya geçiş yönü trafiğe kapatıldı. İstanbul’da Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri kapatıldı. İki köprüde de askerler olduğu görüldü.

BAŞBAKAN YILDIRIM AÇIKLAMA YAPTI!

Başbakan Binali Yıldırım, NTV yayınına bağlanarak yaşananları değerlendirdi. Başbakan Yıldırım, “Doğrusu bir kalkışma ihtimali üzerinde duruyoruz. Belli ki emir komuta zinciri olmadan asker içerisindeki bazı kişilerin kanunsuz bir eylemi söz konusu. Vatandaşlar şunu bilsin ki demokrasiye zarar getirecek hiçbir faaliyete izin verilmeyecek. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, vatandaşın milletin seçtiği, milletin iradesi ile iş başındadır. Bunun işbaşından gitmesi ancak milletin kararı ile olur bu bilinmelidir. Bu kalkışmayı yapanlar, bu çılgınlığı yapanlar, en ağır şekilde bedelini ödeyecektir. Asla bu tip kalkışmalara pabuç bırakmayacağız. Asla bu ve buna benzer çılgınlıklara müsaade etmeyeceğimizi bilsinler” diye konuştu.

Bakan Yıldırım, “Buna bir darbe girişimi diyebilir miyiz” şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

“Bunun adına henüz bir darbe demek doğru olmaz. Bir kalkışmanın olduğu doğrudur. Belirli bölgelerde sorumsuzca devletin emaneti silahları alıp vatandaşların üzerine gidip onları yere yatırıp onları etkisiz hale getirmeye çalışan bir takım gruplar var. Bunların kim olduğunu, hangi amaçla hareket ettiğini kısa sürede anlayacağız ve gereğini yapacağız. Asla ve asla yasadışı, demokrasiyi kesintiye uğratacak faaliyetlere müsamaha göstermeyeceğiz.” Diyen Başbakan Yıldırım, bu kalkışmaya karşı güvenlik güçlerinin harekete geçtiğini de vurguladı

İLK DESTEK BAHÇELİ’DEN GELDİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım'ı telefonla arayarak kalkışmanın kabul edilemez olduğunu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin yanında olduklarını söyledi.

TRT’DEN BİLDİRİ YAYINLANDI!

Bu gelişmelerin yaşandığı sırada, vatandaşlar televizyon ekranlarına kilitlendi. TRT ekranlarını izleyen vatandaşlar, Yurtta Sulh Konseyi adına yayınlanan bildiriyi izledi. Spiker Tijen Karaş’ın okuduğu bildiride, bildirinin TSK tarafından yapıldığı, yönetime el koyulduğu, sıkıyönetim ilan edildiği ve sokağa çıkma yasağının ilan edildiği belirtildi. TRT ekranlarından defalarca yayınlanan bildirinin ardından vatandaşlar ilk başta büyük panik yaşadı.

MSB’DEN AÇIKLAMA GELDİ!

Milli Savunma Bakanlığı, bu olayın ardından bir açıklamada bulundu. Bakanlık, Türk Silahlı Kuvvetleri adına yapılan açıklamanın korsan bildiri olduğunu duyurdu.

CUMHURBAŞKANI VATANDAŞLARA ‘SOKAĞA ÇIKIN’ DEDİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk yayınına bağlanarak yaşananları değerlendirdi. Erdoğan, “Bu milletin imkanları ile ortaya konmuş tankı topu uçağı helikopteri kullanarak milletin üzerine gelmenin bedelini ağır ödeyeceklerdir. Bu konuda Cumhurbaşkanı olarak, Başbakanımız ve hükümetimiz olarak bizler atılması gereken adımları dik durmak suretiyle atacağız. Meydanı onlara bırakamayız. Şu anda yapmış oldukları işgali de kısa zamanda ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Kararlı şeklide bu işin üzerine gideceğimiz özellikle bildirmek istiyorum. Bu kararlılığımızı kimsenin test etmeye gücü yetmeyecektir” dedi.

Vatandaşlara meydanlara çıkma çağrısında da bulunan Erdoğan “Milletimizi illerimizin meydanlarına, havalimanlarına davet ediyorum. Milletçe havalimanında toplanalım, bunları o azınlık grubu tankları ile topları ile gelsinler ne yapacaklarsa yapsınlar. Halkın gücü üzerinde bir güç tanımadın şu ana kadar” dedi. TSK’da emir komuta zincirinin çalışmadığını vurgulayan Erdoğan, “Şu anda emir komuta zinciri askıya alınmıştır. Emir komuta zinciri içinde altın üste yönelik adımları söz konusudur. Bu ülkede cumhurbaşkanı olarak ben başkomutanım, aynı zamanda Başkomutan olarak benim haberimin olmadığı böyle bir adımı atanlara yargı cevabı verecektir” diye konuştu.

Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın rehin alındığı yönündeki iddiaları da yanıtlayarak, “Bu tür haberleri ben de duydum, şu anda ne denli sağlıklı bilemiyoruz. Bu tür olayları olduğunda hava iyice bulanık olur, şu anda da böyle bir hava söz konusudur. Bu havayı bulanık hale getirenler beledini ödeyecektir” şeklinde konuştu. Erdoğan konuşmasını sonunda, “Bu darbecilerin başarılı olacağına inanmıyorum, tarih boyunca başarılı olamamıştır. Er veya geç onlar yok olmuşlardır” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞ SOKAĞA DÖKÜLDÜ!

Vatandaşlar darbe girişimine karşı Türkiye'nin çeşitli yerlerinde sokağa çıkmaya başladı. "Asker kışlaya" sloganları atıldı.  İstanbul'da askerin sokağa inmesine tepki gösteren vatandaşlar sokağa döküldü. Vatandaşlar araçlarıyla korna çalarak ve slogan atarak sokaklarda askere tepki gösterdi.


VATANDAŞLAR POLİSLE BİRLİKTE MÜCADELE VERDİ

‘Sokağa çıkın’ açıklamasının ardından sokaklara çıkan vatandaşlar,darbe girişimine engel olmak için gece boyu ayaktaydı. Ele geçirilen TRT binasına akın eden vatandaşlar gösterdikleri tepki sonrası askerleri binadan çıkarttı. Ardından yayını kesilen TRT yeniden yayına girdi. Aynı durum CNN Türk kanalında da yaşandı. Darbeciler tarafından ele geçirilen ve yayını kesilen kanal, daha sonra vatandaşların ve polisin mücadelesi ile yeniden yayına girdi.

ESKİ BAŞBAKAN’DA KONUŞTU!

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu darbe girişimine karşı çok önemli açıklamlarda bulunarak : "Her siyasi görüş omuz omuza olmalı. Milletimize omuz omuza durma günü.TSK en önemli sınavlarından birinden geçiyor.Bugün onur günüdür. Onurumuza sahip çıkalım" dedi


ANKARA SEMALARINDA HAREKETLİ GECE

Vatandaşın sokağa çıktığı saatlerde Ankara’da tansiyon düşmek bilmedi. Ankara semalarında dolanan F-16 ve Skorsky tipli uçak ve helikopterler Genelkurmay Binası, Milli İstihbarat Teşkilatı binası ve demokrasinin kalbi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne mermi ve bomba yağdırdı.  Gece boyunca birçok kez havadan açılan ateşe karadan silahlarla cevap verildi. Ve TBMM, tam 3 defa bombalandı. TBMM gece uçaklardan atılan bombalardan büyük zarar gördü. Bombalamanın yapıldığı sırada milletvekillerinin içeride olduğunun bilgisi de alındı. Saldırıyı yaşayan vekiller, meclis sığınağına geçti.

BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ!

Başbakan Binali Yıldırım, havadan ateş edenlerin imhası talimatını verdi.

17 ÖZEL HAREKAT POLİSİ ŞEHİT OLDU

Ankara Valiliği, Gölbaşı Özel Harekat Merkezine uçaklar tarafından yapılan bombalı saldırıda 17 özel harekat polisinin şehit olduğunu açıkladı.         

200 DARBECİ ASKER GÖZALTINA ALINDI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından edinilen bilgiye göre İstanbul'da darbe girişiminde bulunan 200'ü aşkın asker gözaltına alındı.

KÖPRÜDEKİ FETÖ’CÜ ASKERLER TESLİM OLDU

Boğaziçi Köprüsü'nü kapatan FETÖ askerleri, polise teslim oldu. Boğaz Köprüsü'nü gece boyunca trafiğe kapatarak polisle çatışan askerler teslim oldu. Vatandaşlar tankların üzerine çıkarak sevinç gösterisinde bulundu.  Boğaz Köprüsü'nü gece trafiğe kapatan askerler sabah saatlerine kadar polisle çatışmaya devam etti. Tanklarla Boğaz Köprüsü'nü kapatan askerlere polisler teslim olmaları için çağrıda bulundu. Fakat gece boyunca teslim ol çağrısına askerler tarafından ateşle karşılık verildi. Sabaha kadar devam eden çatışmaların ardından askerler silah bırakarak teslim oldu. Ellerini havaya kaldırarak teslim olan askerler göz altına alındı. Askerlerin teslim olmasıyla büyük sevinç yaşayan vatandaşlar tankların üzerine çıkarak fotoğraf çektirdiler. Vatandaşlar Türk bayrağı açarak ve sloganlar atarak sevinç gösterisinde bulundular.

DARBECİ ASKERLER O ÜLKEYE KAÇTI

Yunan polisinin yaptığı açıklamaya göre, 1 Türk helikopteri Dedeağaç'ta 8 helikopter personeli ile sığınma talep etti. Dışişleri Bakan'ı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Helikopterle Yunanistan'a gidenlerin iadesini istedik' dedi.

DARBECİLERİN WHATSAPP GRUBU ELE GEÇİRİLDİ

Türkiye Cumhuriyeti Devletine darbe girişiminde bulunan askerlerin oluşturduğu Whatsapp grubu ele geçirildi. Gözaltına alınan bir subayın telefonundan videoya kaydedilen “Yurtta Sulh” ismi verilen grupta yazılanlara göre, darbecilerin önemli bilgileri bu gruptan paylaştıkları öğrenildi. Whatsapp Grubu'nu kuran Binbaşı Çelebioğlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılarının arandığını kaydederek, “büyük bölümü itaat ediyor" diyor. FETÖ'cü subaylardan biri ise “Belediyeden yüksek seviyedeki kişi itaat ediyor. İBB'yi halledeceğim” diyor. Darbeci subaylardan biri ise “İl AFAD Md. Valilikte sorun çıkmaz dedi. Edremit'ten İstanbul'a dönmek istiyor. Faaliyeti destekliyor. Gelişime müsaade edilebilir mi” diye soruyor.

Darbeciler kurdukları grupta, Boğaz Köprüsü'ne hareket eden İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın acele tutuklanması talimatını da veriyor.

AKAR KURTARILDI!

Düzenlenen operasyonla darbecilerin elinden kurtarılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, 16 Temmuz sabahı helikopterle Çankaya Köşkü'ne gelerek kurulan kriz masasındaki görevinin başına geçti.

2745 HAKİM AÇIĞA ALINDI

HSYK'nın gerçekleştirdiği kritik toplantısı sonrası 2745 hakim ve savcı açığa alındı. HSYK Genel Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının gözaltı kararı doğrultusunda 5 HSYK üyesinin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. 140 Yargıtay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 10 Danıştay üyesi gözaltına alındı. 38 üyenin ise arandığı öğrenildi.

BAŞBAKAN ACI SAYIYI VERDİ!

Başbakan Binali Yıldırım "Kalkışma bastırıldı. Toplam 161 şehidimiz mevcuttur 1440 yaralımız vardır. Bu olaya kaşışan 2839 çeşitli rütbeli ve asker gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı. Başbakan Yıldırım ayrıca, 'İdam cezasını Meclis'te görüşeceğiz' dedi.

GENELKURMAY’DA KRİTİK ATAMA
Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığı'na vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanlığına vekaleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın atandığını açıkladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI'NDAN FLAŞ AÇIKLAMA!

Cumhurbaşkanlığı Twitter hesabından, vatandaşların bu akşam da sokaklara sahip çıkması gerektiği belirtildi. Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Silahlı terör örgütü FETÖ üyesi bin 374 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli gözaltına alındı. Bu kalkışma hangi aşamaya gelirse gelsin, bu akşam sokaklara sahip çıkmaya devam etmeliyiz. Zira her an yeni bir hareketlenme olabilir" denildi.

TBMM OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI!

Meclis'te grubu bulunan siyasi parti liderleri, 15 Temmuz'daki askeri darbe girişimi nedeniyle Meclis Genel Kurulu olağanüstü oturumunda bir araya geldi. Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin, "Bunlar, asker değil bunlar asker kılığında teröristler, canilerdir. Gözleri dönmüştü, gözlerini kan bürümüştü, cinnet halindeydiler, ihanet ve haşhaş akıllarını teslim almıştı. Ancak, bilmedikleri şuydu, 'milletin evine dokunanın eli yanar, milletin evine el uzatanın o eli kırılır, milletin evine saldıranın ocağı söner" dedi.

"BÜTÜN SİYASİ PARTİLER, ORTAK BİR SESLE 'DARBEYE HAYIR' DEDİ"

81 vilayetinin her bir köşesinde AK Partililer, CHP'liler, MHP'liler, HDP'lilerin el ele verdiğini, tek yürek olduğunu anlatan Başbakan Binali Yıldırım, "İhanet ve terör karşısında sarsılmaz birliktelik içerisinde olma talimatını biz milletimizden aldık. Bu tarihi dayanışmayı inşallah geleceğe de taşıyacağız. Bir kez daha darbe karşısında kahramanca duran milletime şükranlarımı sunuyorum. Bir kez daha partilerimizin genel başkanlarına, grup başkanvekillerine teşekkür ediyorum. Diyorum ki inadına milli irade, barış, kardeşlik. Millete darbe yapmaya kalkanlar darbeyi kendileri yemiştir. 15 Temmuz artık demokrasi nöbetinin tutulduğu gündür. Bugünün yıldönümüdür, demokrasi bayramı günüdür" diye konuştu. 

ERDOĞAN’DAN ’İDAM’ AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisine destek vermek için Kısıklı’ya gelen binlerce vatandaşa hitap etti. Sabırsızlıkla Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşma yapmasını bekleyen halk, "idam istiyoruz" şeklinde slogan attı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, halkın "idam istiyoruz" tezahüratlarına, "Şüphesiz ki her talebin değerlendirilmesi, konuşulması, görüşülmesi demokratik ülkelerde bir haktır. Bunlar parlamento çatısı altında değerlendirilir bunun için de bir yerlerden izin almaya gerek yok” dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Darbe girişimcileri müebbetle yargılanacak. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nda tek çatı altında toplanacak ve yaklaşık 30 savcı görev alacak. Soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak yakından takip ediyor. Gözaltındaki askerlerin yargılama süreci 6 adımda gerçekleştirilecek...

Emniyette ifade: Askerler ‘rütbeli’lerden başlayarak sırayla ifade verecek. Ardından soruşturmanın çatısını oluşturan Ankara’ya gönderilecek.

Adliyeye sevk: Darbe girişimcileri, adliyeye sevk edilecek. Sayının fazlalığından dolayı soruşturma kapsamında birden fazla savcı görev alacak.

Mahkeme tutuklayabilir: Mahkemeye sevk edilen askerler hakim karşısına çıkacak. Savunmaları alınacak. Suç işlediğine kanaat getirilen askerlerden bazılarının tutuklanması, bazılarının serbest kalması ihtimali gündeme gelecek.

 Soruşturma aydınlatılacak: Darbeyi ‘kimin, nasıl ve neden planladığı’ gibi sorulara soruşturmanın sonucunda cevap bulunacak. Soruşturma sırasında ek gözaltılar olması da söz konusu olabilecek. Elde edilen dijital veriler de teker teker incelenip çözümlenecek..

İddianame: Elde edilen deliller sonunda iddianame yazım aşamasına gelinecek. Suç işlediği iddia edilenler hakkında anayasal düzeni zorla kaldırmak ve vatan hainliği suçlamalarıyla ‘müebbet hapis’ cezası talep edilebilecek.

Hakim karşısına çıkacaklar: İddianame Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Hakim karşısında darbeci askerler için hesap verme süreci başlayacak. Yargılama sonunda da mahkum olmaları halinde rütbeler sökülerek özlük hakları ellerinden alınacak.
 

HABER MERKEZİ - İHA   

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber