Tamamlanması Gereken 68 Büyük Baraj Kaldı

Tamamlanması Gereken 68 Büyük Baraj Kaldı
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, tamamlanması gereken 68 büyük baraj kaldığını, bunların da çok kısa zamanda bitirileceğini kaydetti.

 

Bakan Eroğlu, vurguladı. Suyun tek elden ve akılcı bir şekilde yönetilmesi halinde su sıkıntısının çekilmeyeceğini vurgulayan Eroğlu, ''Ama gerekli yatırımlar yapılmadığı taktirde yağmur yağar boşa akarsa maalesef su sıkıntısı çekeriz'' dedi.

 Geçmişte şehirlerde su sıkıntılarının çekildiğini anımsatan Bakan Eroğlu, şu anda su konusunda çok büyük düşündüklerini, planlama yaparken günü birlik çözümler yerine, 30-40 yıl sonrasının ihtiyaçlarını gözönüne aldıklarını ifade etti.

 ''Hiçbir şehrin susuz kalması düşünülemez. Hatta bir gün dahi susuz kalması söz konusu olamaz'' diyen Eroğlu, aşağı yukarı bütün şehirlerin içme suyu meselesini kökünden çözdüklerini söyledi.

 Eroğlu, 2007 yılında hazırladıkları eylem planı ile 4 ayda 81 şehrin su kaynaklarını, nüfus tahminlerini ve su ihtiyaçlarını belirlediklerini, bunların ardından da yıldırım hızıyla yatırımlara başladıklarını dile getirdi.

 ''Gerçekten su hayat. Su olmazsa hayat olmuyor'' ifadesini kullanan Eroğlu, yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektörün gıda arzı ve güvenliği olacağını, eğer sulama yapılmazsa tarımda verimin de alınamayacağını vurguladı.

 Bakanlık olarak geçen yıl ve bu yılı DSİ Genel Müdürlüğü'nde, sulamada hamle yılı ilan ettiklerini aktaran Eroğlu, Türkiye'de bulunan 8,5 milyon hektarlık sulanabilir alandan ancak 5,6 milyon hektarının sulandığını, tamamlanması gereken 68 büyük baraj kaldığını, bunların da çok kısa zamanda bitirileceğini kaydetti.

Veysel Eroğlu, 1 Ocak 2012 tarihinde başlatılan ''Bin Günde Bin Gölet Projesi'' ile yapılacak sulama göletlerinin hizmete sunulacağını dile getirdi.

Geciken inşaatların ekonomi için bir kayıp olduğuna dikkat içeken Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü'nün, son on yılda bin 215 büyük tesisi bitirdiğini, bunların 232'sinin baraj, 18 büyük hidroelektrik santrali, 26 gölet, 216 sulama tesisi, 58 şehir ve yerleşim yerine su götürülmesi, 656 dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi olduğunu ve toplam 50 milyar liralık yatırım yapıldığını anlattı.

Eroğlu, 113 tesisin de 11 Aralık 2013'de saat 14.15'te açılışının yapılacağını kaydederek, büyük yatırımların gerçekleştirildiği şantiyelere sayaç koyduklarını ve bu sayacın iş bitiş tarihine doğru geriye sayım yaptığını söyledi.  

''HES'ler olmazsa Türkiye enerjide dışa bağımlı olacak''

   Hidroelektrik santrallerinin (HES) Türkiye'de elektriğin sigortası olduğunu ifade eden Eroğlu, ''Türkiye'de eğer HES'ler olmasa gerçekten tamamen dışa bağımlı halde olacağız'' dedi.

Yaptıkları çalışmalarla Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin 185 milyar kilovatsaat olduğunun anlaşıldığını aktaran Eroğlu, geçmişte, Rusya ve İran'dan gelen doğalgazın vanası kapatıldığında, hidroelektrik santrallerinin yedeklerinin de devreye sokularak, Türkiye'nin karanlıktan kurtarıldığını ve krizin atlatıldığını belirtti.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunu ve enerji ithali için 66 milyar dolar ödendiğini dile getiren Eroğlu, ''Dolayısıyla mutlaka kendi yerli kaynaklarımızı, temiz enerji kaynaklarımızı hızla harekete geçirmemiz lazım'' ifadesini kullandı.

Su Kullanım Hakkı Anlaşması Yönetmeliği'nin çıkarılmasının ardından özel sektörün de büyük yatırımlara ilgisinin arttığını dile getiren Eroğlu, 110 milyar kilovatsaatlik potansiyeli olan HES'lerin özel sektör tarafından inşa edileceğini ve 65 milyar dolarlık yatırım yapılacağını aktardı.

 Eroğlu, HES'lerle ilgili bürokratik işlemlerin azaltılması için bir heyet oluşturulması teklifinde bulundu.

   

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir