Sokakta Satılan Sütlere Dikkat

Sokakta Satılan Sütlere Dikkat
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Terzi, sokakta açıkta satılan sütlerin bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar açısından risk taşıdığını söyledi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göknur Terzi, sokakta açıkta satılan sütlerin bakteri ve virüs gibi mikroorganizmalar açısından risk taşıdığını söyledi.

 

Günümüzde özellikle pazarlarda satılan açık sütün insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini açıklayan Doç. Dr. Göknur Terzi, önemli bilgiler verdi.

Vatandaşları hangi çiftlikten geldiği ve sağlık durumu bilinmeyen hayvanlardan elde edilen, hijyenik olmayan koşullarda açıkta satılan sokak sütlerini tüketmemeleri konusunda uyaran Doç. Dr. Göknur Terzi, “Süt, içerdiği protein, vitamin (A ve B) ve mineral (Ca) bakımından insan beslenmesinde son derece önemli bir besin maddesidir. Süt proteini yüksek kalitede olup, proteinin yapı taşı olan ve vücut için alınması zorunlu olan aminoasitlerin tamamını içerir. Sağlıklı kaliteli bir süt elde edilebilmesi için çiftlikten sofraya kadar hijyen kurallarına uyulması gerekiyor. Süte sağım sırasında sağım yapan kişinin ellerinden, sağım aletlerinden, hayvanın memesinden, kullanılan kaplar, hava ve çevreden birçok faktörden hastalık etkeni bulaşabilmektedir” dedi.

Sokakta açıkta satılan sütlerin bakteri, virüs gibi mikroorganizmalar açısından risk taşıdığını ifade eden Göknur Terzi, “Özellikle yaz aylarında sokakta satılan sütlerde bakterilerin hızla çoğalabiliyor ve insanlarda enfeksiyon ve intoksikasyonlara neden olabiliyor. Çiğ sütle bulaşan tüberküloz, brusellloz, listerioz gibi hastalıkların çocuklar, yaşlılar ve immun sistemi baskılanmış kişilerde önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Sokak sütleri antibiyotik kalıntısı içerebilir. Duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara ve antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine neden olabilir” diye konuştu.

 

Sağlıklı ve güvenilir süt tüketimi için UHT veya pastörize süt tüketilmesi gerekliliğini vurgulayan Terzi, “Uzun ömürlü sütler (UHT) el değmeden 130-150 derecelerde yaklaşık 2-5 saniye ısı işlemi uygulanmakta ve özel tetrapak ambalajlarda paketlenmektedir. UHT sütün besin değerindeki kayıplar evde kaynatmaya göre daha azdır” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel