SGK’DAN “İLAÇ TEMİNİ” AÇIKLAMASI

SGK’DAN “İLAÇ TEMİNİ” AÇIKLAMASI
SGK tarafından, kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durumun söz konusu olmadığı belirtilerek, Türkiye’de ruhsatlı olan ilaçların serbest ecza

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK), son günlerde bazı basın yayın organlarında, aralarında kanser, tiroit ve kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere çok sayıda ilacın piyasada bulunamadığı, bu nedenle ilaçların karaborsaya düştüğü ve vatandaşların ilaca ulaşmakta büyük sorunlar yaşadıklarına yönelik haberler üzerine açıklama yapıldı.
Türkiye’de ilaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığınca ve Avrupa ülkeleri referans alınarak belirlendiği söylenerek şunlar kaydedildi: “Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılıp fiyatları yine Sağlık Bakanlığınca belirlenen ilaçların geri ödenebilmesi için ürün sahibi tarafından Kurumumuza başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruları değerlendirilen ilaçlardan listeye alınmasına karar verilenler Kurum web sitesinde yayınlanmaktadır. Haberlere konu listede yer alan ilaçların tamamı Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılmış olup Kurumumuz bedeli ödenen ilaçlar listesinde yer almaktadır. Bahse konu ilaç listesinde yer aldığı halde ruhsat ya da geri ödeme sürecinde talebi bekleyen ilaç bulunmamaktadır.”
Öte yandan ödeme listesinde yer alan ancak herhangi bir nedenle firması tarafından piyasaya verilemeyen ilaçların ise Türk Eczacıları Birliği’ne yurt dışından getirtilmekte ve SGK tarafından ödemesinin yapıldığı bildirilerek şöyle devam edildi: “Bu kapsamda; örneğin merkaptopürin etkin maddeli ilaçlar 7,91 TL - 9,07TL arasında piyasa fiyatları ile Türkiye’de ruhsatlıdır. Bu etkin maddeyi içeren ilaçların tamamı ödeme listesinde mevcut olup, ilaçlar piyasada bulunmaması durumunda Kurumumuzca Türk Eczacıları Birliği’ne yurt dışından temin ettirilmektedir. Söz konusu haberlerde belirtildiği gibi ilaçlara ulaşılamaması nedeniyle hastaların karaborsadan ilaç teminini gerektirecek bir durum söz konusu olmayıp; Türkiye’de ruhsatlı olan ilaçların serbest eczanelerden, ruhsatlı olmayan ya da piyasada bulunmayanların ise Türk Eczacıları Birliği aracılığı ile yurtdışından temini mümkün bulunmaktadır.
Kurumumuz vatandaş mağduriyetine neden olunmaması için gerekli tüm tedbirleri almakta olup söz konusu haber ve iddialar gerçeklerle bağdaşmamaktadır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık