Samsunspor, 20 Ocak Faciasının Yıl Dönümü

Samsunspor, 20 Ocak Faciasının Yıl Dönümü
Samsunspor ve Samsunspor taraftarları için 20 Ocak, çok şey ifade ediyor. 20 Ocak, Türk futbolu ve Samsunspor için kara bir gün olarak tarihe geçti.

Samsunspor ve Samsunspor taraftarları için 20 Ocak, çok şey ifade ediyor. 20 Ocak, Türk futbolu ve Samsunspor için kara bir gün olarak tarihe geçti. 20 Ocak 1989 yılında Malatyaspor deplasmanına giden Samsunspor kafilesi, Havza ilçesinde trajik bir kaza geçirdi. Bu kazada üç oyuncu ve teknik direktörle birlikte kafileyi taşıyan otobüsün şoförü yaşamlarını yitirdi.

 İşte 20 Ocak 1989'un özeti..

Samsunspor kafilesi, 20 Ocak 1989 tarihinde Malatyaspor ile oynayacağı Türkiye 1. Futbol Ligi müsabakasına giderken trajik bir trafik kazası yaşamıştır.

Saat 9:30 civarında Havza ilçesinde kafileyi taşıyan 55 DU 637 plakalı kulüp otobüsünün 61 AC 535 plakalı kamyonla çarpışması sonucu kafileyi taşıyan otobüs uçuruma yuvarlanmış ve Samsunspor üç oyuncusunu, teknik direktörünü, şoförünü kaybetmiştir.

Samsunspor'un kazazedelerine ilk yardımı hemen geriden gelen ve Diyarbakırspor deplasmanına gitmekte olan Çarşambaspor kafilesi yapmıştır. Çarşambasporlu yönetici, futbolcu ve görevliler kazaya uğrayan Samsunsporluları tek tek otobüsten çıkartıp Havza Devlet Hastanesi'ne taşıyıp kan vermişlerdir.

SAMSUNSPOR 20 OCAK FACİASI FOTO GALERİ İÇİN GÖRSELE TIKLAYIN

Bu elim kazada hayatta kalan birçok oyuncu ve kafile üyesi de ciddi şekilde yaralanmış veya sakat kalmıştır.

Kazada teknik direktör Nuri Asan, futbolcular Muzaffer Badalıoğlu ve Mete Adanır ile otobüs şoförü Asım Özkan olay yerinde vefat etmiştir.

Futbolcu Zoran Tomic ise Yugoslavya'da altı ay komada kaldıktan sonra vefat etmiştir. Malzemeci Halil Albayrak ve futbolcular Emin Kar ile Erol Dinler ise sakat kalarak malulen emekli olmuşlardır.

Burhaneddin Beadini ise yaralanmış ve kendi isteğiyle futbolu bırakmıştır. Yüksel Öğüten, Fatih Uraz, Şanver Göymen, Kasım Çıkla ve Uğur Terzi ise kazada yaralanmış fakat futbol hayatlarına devam etmişlerdir. Yine kazadan yaralı olarak kurtulup futbol hayatına devam eden Orhan Kılınç ise 1994 yılında bir başka trafik kazasında hayatını kaybetmiştir. Kulüp menajeri Yüksel Özan ise yine kazadan yaralı olarak kurtulanlardandır.
Kazanın ardından siyaset ve spor hayatının öne çıkan kişilerinden Samsunspor'a başsağlığı dilekleri gelmiştir. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özal, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Hasan Celal Güzel, SHP Genel Başkanı Erdal İnönü, DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel, Trabzonspor Başkanı Mazhar Afacan ve Malatyaspor Başkanı Metin Çağlayan bu kişilerden bazılarıdır.

 

Trafik kazasından dolayı Samsunspor 1988-89 sezonuna devam edememiş, sezonun sonuna dek tüm maçlarda hükmen 3-0 mağlup sayılmıştır. Ancak federasyon tarafından sağlanan özel statü ile ligde bırakılmış, o sezon ligin "Onur Şampiyonu" ilan edilmiştir.

Ayrıca  Samsunspor, kırmızı ve beyaz olan renklerine kaybettiği isimlerin anısına siyah rengini de eklemiştir. Kazadan yaklaşık beş buçuk yıl sonra da Samsunspor'un gelecek vaat eden futbolcularından Müjdat Gürsu, 20 Haziran 1994'te tatil için bulunduğu Antalya'da geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetmiştir.

Yaşanan bu kazada sakat kalan o dönemin futbolcularından Emin Kar, şuan Samsunspor'da Kulüp Başkanlığı yapmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir