Samsun'da Tarihi Sempozyum

Samsun'da Tarihi Sempozyum
Samsun'da "Orta Çağ ve Türk Dönemi Kazıları ve Sanat Tarihi Araştırmaları Sempozyumu" düzenlendi

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı himayesinde bu yıl 27'ncisi Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Uzaktan Eğitim Merkezi'nde düzenlenen sempozyumda, Türkiye genelinden üniversitelerden katılan 250 akademisyen, sanat tarihi alanındaki güncel çalışmaları değerlendirecek.

aa-20231025-32516186-32516181-orta-cag-ve-turk-donemi-kazilari-ve-sanat-tarihi-arastirmalari-sempozyumu-basladi.jpg

Samsun Valisi Orhan Tavlı, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, kentin doğal güzelliklerin yanında tarih ve kültürü ile de ön plana çıktığını söyledi.

Arkeoloji alanında çalışma yapmak için bütün bilim dallarından faydalanılması gerektiğine işaret eden Tavlı, "Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten bize miras olan tarih ve kültür kurumlarını görüyoruz. Atatürk, kültürün araştırılması ve kurulması için kurumlar oluşturmuş, bu kurumları ise bize miras bırakmıştır. Bizim medeniyetimiz, tüm medeniyetler tarihini ve kültürünü sahiplenip ortaya çıkaran, insanlıkla buluşturan, koruyup kollayan bir medeniyet olarak ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

aa-20231025-32516186-32516182-orta-cag-ve-turk-donemi-kazilari-ve-sanat-tarihi-arastirmalari-sempozyumu-basladi.jpg

- "Bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise tarihi araştırmaların bugüne ışık tuttuğunu vurguladı.

Geleceğe hakim olabilmek için köklerden yararlanılması gerektiğini belirten Ünal, şöyle konuştu:

"Özellikle kültür emperyalizminin bu kadar güçlü olduğu dünyada kendi kültürümüze, kendi değerlerimize, kendi kültürel mirasımıza el atma noktasında özen göstermemiz gerekiyor. Türk milletinin mirasının özel olarak çıkarılması, sergilenmesi ve bunun hikayesinin yazılması gerekiyor. Hikayenin yazılması, hatta mitolojinin oluşturulması gerekiyor. Mitoloji, hikaye ve masal, bütün bunlar kültürümüzü taşıyan ve besleyen unsurlardır. Eğer bir milletin anlatacak mitolojisi, masalı yoksa hiçbir şeyi yok demektir. Kendisini ortaya koyacağı çok varlığı yok demektir."

aa-20231025-32516186-32516183-orta-cag-ve-turk-donemi-kazilari-ve-sanat-tarihi-arastirmalari-sempozyumu-basladi.jpg

Açılışa Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Dr. Zeki Eraslan, OMÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vedat Keleş, sempozyum düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Kemal Özkurt da katıldı.

aa-20231025-32516186-32516179-orta-cag-ve-turk-donemi-kazilari-ve-sanat-tarihi-arastirmalari-sempozyumu-basladi.jpg

Sanat tarihi, Orta Çağ ve sonrası kazı-yüzey, somut kültürel miras ve korunması araştırmaları, mimari restorasyon çalışmaları ile müzecilik konu başlıklarında sunumlar gerçekleştirilecek etkinlik, 28 Ekim'de sona erecek.
AA

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Eğitim