Samsun’da Özel Eğitime Muhtaç 30 Bin Öğrenci Var

Samsun’da Özel Eğitime Muhtaç 30 Bin Öğrenci Var
Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, Samsun’da özel eğitime muhtaç yaklaşık 30 bin öğrencinin olduğunu söyledi

 

Dünya genelinde nüfusun yüzde 12’lik ortalamasının özel eğitime muhtaç olduğunu belirten İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, “Bu kabulden hareketle bizim eğitim öğretim çağı içersinde Samsun’da 30 bin civarı çocuğumuzun mevcut olduğunu söylem mümkündür. Bu 30 bin civarındaki çocuğumuzun önemli bir kısmı hafif engel türlerinden oluşmaktadır. Yani hafif düzeyde duyma engelli, hafif görme engelli bunların çoğu da gözlük kullanarak normal sınıflarda devam ederler. Bizim yaklaşık 10 bin çocuğumuz özel eğitim içersindeler. Yani özel eğitim okullarımızda, özel eğitim sınıflarımızda, destek odalarımızda destek alan öğrencilerdir. İlimizde ayrıca 3 hastane ilköğretim okulumuz vardı. Son değişme ile beraber bunlar hastane sınıflarına dönüştürüldü. Hastanelerde yatarak tedavi görmek zorunda kalan öğrencilerinde eğitim ve öğretimlerinden geri kalmaması için hastane ilköğretim okullarımız şimdi adıyla hastane sınıflarımız eğitim vermektedirler. Özel eğitim seçeneği açısından gerçekten il düzeyinde hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Özel eğitime muhtaç olduğu halde bu hizmetlerden faydalanamayan bireyimiz yoktur. Ancak çok ağır özürlü olup, yani yatalak durumda olan, hareket edemeyecek durumdaki çocuklarımızın okullara taşınması, okullara getirilmesi ve okullardaki formal eğitimin içersine girmeleri çok mümkün olmayabilir. O çocuklar haricinde ilimizde özel eğitime muhtaç olduğu ve tespit edildiği başvurduğu halde özel eğitim seçeneğinden faydalanamayan öğrencimiz yoktur” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün bütün dünyada engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve engelli sorunları ile ilgili yeni önlemler ve gelişmeler kaydetmek üzere kutlandığını ifade eden Cora, “Samsun’da engellilerin eğitimi anlamında her türlü eğitim seçeneğimiz mevcuttur. Görme engelliler sınıfımız var, ortopedik engelliler sınıfımız var. İşitme engelliler, zihinsel engelliler okullarımız var. İş eğitimi merkezlerimiz, otistik çocuklar eğitim merkezlerimizde dahil olmak üzere üstün zekalılar için bilim sanat merkezimizde dahil olmak üzere tüm eğitim ve özel eğitim seçenekleri ilimizde mevcuttur. Ayrıca bunun dışında 120 civarı destek eğitim odamız var. Her yıl ortalama 20 öğrencimiz evde eğitim hizmetlerinden faydalanmaktadır. Özel eğitim rehabilitasyon merkezlerine devam eden öğrenci sayımızda yaklaşık olarak 4 bin civarında. Bu 4 bin civarındaki öğrencilerin ücretlerini de devletimiz karşılamaktadır. Buda yaklaşık yılda 20 milyon TL’ye yakın bir rakam oluşturmaktadır. Devletimiz her yıl ve her ay bu çocuklarımızla ilgili ödeme yapmaktadır” diye konuştu.

Samsun’da 29 tane özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinin olduğunu ifade eden Cora, “Özel eğitim okullarımızın durumları son derece iyidir. Neredeyse bölgenin en iyi otistik çocuklar eğitim merkezi Atakum ilçesindedir. Bafra ve Çarşamba ilçesine otistik çocuklar eğitim merkezi açtık. önümüzdeki dönemde başlayacak şekilde Havza ilçemizde çok modern ve çok iyi bir iş eğitim merkezi açıyoruz. Havza ve bölgenin işini çok kolaylaştıracaktır. Bu okullarımızdaki eğitim kalitesi de son derece üst düzeyde ve kalitelidir” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel