Salgın büyüyebilir

Salgın büyüyebilir
Sel afeti doğal dengeyi bozdu..

 

Sağlık Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Murat Arıkan, Terme ilçesinde 3 bin 150 kişinin ishal şikayetiyle hastanelere akın etmesi olayı ile ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Arıkan, ilçede ki su şebekesinden kaynaklandığı gündeme gelen şikayetlerin, geçtiğimiz aylarda meydana gelen sel felaketi ile ilgili olduğunu öne sürdü.

 SES Şube Başkanı Arıkan, Terme ilçesinde normalin üzerinde ishal vakasına rastlandığını vurgulayarak, "Sel felaketi yaşanan bölgelerde su ve kanalizasyon alt yapısının zarar görmesi ile büyük ishal salgınlarının yaşanabileceği bilinmektedir. Asıl önemli olan selden sonra gerekli önlemleri almak, içme suları ve çevrenin denetimini yapmaktır. Bu yapılmadığı takdirde salgın hastalıkların görülmesi kaçınılmazdır. Geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Zonguldak ve çevresinde yaşanan selden sonraki ishal salgını buna örnektir. Son birkaç  ay içerisinde Samsun da yaşanan sel felaketlerinden sonra belediyeler ve  Sağlı Müdürlüğü tarafından bu denetimlerin olağanüstü koşullara uygun yapılıp yapılmadığı açıklanmalıdır. Sel bölgesinde genellikle selden önce görülen hastalıklar salgın yapar. Görülebilecek barsak enfeksiyonları E.Coli, Giardiasis , Leptospirosis ve hepatit-A dır. Ancak Samsun bölgesinde son birkaç aydır Rotavirüs ishallerinde artış olduğu bilinmektedir. Yine İzmir de 1995 yılında yaşanan  sel felaketinden sonra bir çok ölümle sonuçlanan ishal salgını sonrasında farenin taşıyıcı olduğu  ve 7 vakada Leptospirozis saptanmış ve bir kişi ölmüştür" dedi.

 SES Şube Başkanı Murat Arıkan, terme ilçesinde 3 bin 150 kişiyi hastanelik eden salgın için şu açıklamalarda bulundu.

"Şu anda Samsunda olan salgının Shigella tarafından meydana geldiği saptanmıştır. Fakat daha büyük tehlikelerde vardır. Doğal dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkan taşıyıcı nitelikte böcek ve kemirgenler ile en hızlı şekilde mücadele edilmesi gerekir. Doğal dengenin bozulması bu gölgede kene vakalarının artışına neden olabilir. İçme suları üzerinde yeterli denetim yapılsaydı suların kirli olduğu saptanır ve ishal vakaları önlenirdi. Yeterli denetimi yapmayan kuruluşlar hakkında yasal işlem yapılmalıdır."

SHİGELLA NEDİR

Hareketsiz, spor oluşturmayan, çubuk şekilli bir bakteri cinsidir. Shigella enfeksiyonları tipik olarak yeme yoluyla (dışkıdan ağıza) meydana gelir. Hastalığın en yaygın belirtileri ishal, mide bulantısı, kusma, mide krampları, zor dışkılamadır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel