Pazara 232 Bin Ton Fındık İndirildi

Pazara 232 Bin Ton Fındık İndirildi
Ordu Ticaret Borsası(OTB) Başkanı Ziver Kahraman, fındık piyasasına yön verenlerin alıcılar olduğunu söyledi

OTB Başkanı Ziver Kahraman, Türkiye’nin dünya fındık üretiminde ve ticaretinde lider olduğunu belirterek, “Ancak bu liderliğimiz bizim ‘mutlak’ ya da ‘mukayeseli’ üstünlüğümüz haline gelebilmiş değildir. Ne yazıktır ki, fındığın fiyatı halen alıcı tarafından belirlenmektedir. Halen alıcının istediği kadar satılabilmektedir. Piyasaya yön veren alıcıdır. Bu realite çerçevesinde ülkemiz için oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz ve bizce milli özelliği sahip fındıkla ilgili salt fiyat eksenli bakış açımızı değiştirmeli ve ortaya çıkan başkaca rakamları doğru okumalıyız” dedi.

30 Eylül’e kadar Karadeniz Bölgesi’ndeki 14 Ticaret Borsasından alınan verilere göre pazara yaklaşık 232 bin ton kabuklu fındık indirildiğini ifade eden Başkan Kahraman, “2012 mahsul yılının aynı döneminde pazara inen kabuklu fındık miktarının 240 bin 283 ton’dur. Pazara inen kabuklu fındık miktarı kıyaslaması yönünden konuyu ele aldığımızda 2013 sezonunun Ağustos- Eylül ayları itibariyle 2012 sezonunun Ağustos-Eylül aylarına göre yüzde 4 nispetinde daha az fındık pazara inmiştir. 31 Ekim 2013 tarihi itibariyle ihraç edilen iç fındık miktarı 57 bin 963 Ton ’dur. Bunun kabuklu olarak karşılığı 115 bin 926 Ton ‘dur. Bu miktar ihracat karşılığında 404 milyon 754 bin 686 Dolar ihracat geliri elde edilmiştir. 31 Ekim 2012 tarihi itibariyle ihraç edilen iç fındık miktarı 71 bin 515 tondu. Bunun kabuklu olarak karşılığı ise 143 bin 30 tondur. Bu miktar ihracat karşılığında 398 milyon 416 bin 513 Dolar gelir elde edilmiştir” diye konuştu.

“115 BİN 357 TON ŞU ANDA İÇ PAZARDADIR”

“İçinde bulunduğumuz 2013 sezonunun cari verileriyle, bir önceki sezonun aynı dönemine göre pazara inen fındık miktarı daha azdır” diyen Kahraman, “Buna nazaran ihraç edilen fındık miktarı da az olup gelir fazladır. Ancak, yüzde 23 nispetinde daha az ihracat yapılırken gelirdeki artık yüzde 1,5 gibi oldukça küçük ve endişe verici bir artışta kalmıştır. Rakamlar, bu haliyle daha az ihracat yaparken gelirimizin de oldukça az nispetlerde arttığını göstermektedir. Buna artan maliyetleri de eklediğimizde gelirdeki artışın kar maksimizasyonu ve rekabet için yeterli olamayacağı yorumuna gidilebilir. Yine kental bazındaki yüzde 30’luk artış totalde karlılığımıza yansıyabilmiş değildir. 2013 sezonunda pazara inen kabuklu fındık miktarı 231 bin 283 ton seviyesindeyken, kabuklu cinsinden ihraç edilen fındık miktarının 115 bin 926 ton olduğu görülmektedir. Pazara inen ile ihraç edilen arasında, pazara inen lehine 115 bin 357 tonluk bir fark söz konusudur. Yani 115 bin 357 ton şu anda iç pazardadır. Bu miktar fındık için üç olasılık bulunmaktadır. Tamamı iç pazarda tüketilmişti, tamamı stoktadır. Bir kısmı tüketilmiş, bir kısmı da stoktadır” şeklinde konuştu

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ticari realite, ekonomik değere haiz bir ürünün sürekli ve kıymetinde değerlendirilmesini makul görmektedir. Bu miktarda ürünün stoklarda bekliyor olması olasılığı piyasaların geleceği açısından belirsizliği artıracak faktörlerden biri olacaktır. İç pazarda tüketiliyor olması, ticarete konu olmaya devam etmesi beklenen ve olumlu yorum yapılabilecek bir durumdur. İhracattaki miktarsal düşüş iyi analiz edilmelidir. Bu düşüşün nedenleri, dönemsel olup olmadığı hususları usulünce tespit edilmelidir. İhracattaki miktarsal düşüşü rekolteye bağlamının doğru olamayacağını pazara inen fındık miktarından anlamaktayız. O halde bu düşüşe konu başta izahatlar olmalıdır. Bu izahatların en korkutanı ise alıcıların mamul maddelerinde fındık kullanım oranlarını düşürme eğilimleri olabileceğidir. Alıcılar fındık fiyatını istikrarsız ve yüksek buluyor olabilirken, farklı Ar-Ge çalışmaları içinde de olabilirler. O halde işin başında gereken analizlerin yapılması ve önlemlerin alınması icap edilmektedir. Bu gün, mamul madde üreten birçok kuruluş ürünlerinde soya ve mısır şurubu gibi katkı maddelerini artırarak fındık miktarını düşürme eğiliminde olabilir. İnsan sağlığını tehdit etmeyecek ve gıda kodekslerine uygun olacaksa Avrupalı imalatçılar neden böylesi bir değişime meyil etmiş olmasın.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz