Kunduracılık Meslek dersi olmalı

Kunduracılık Meslek dersi olmalı
Kunduracılar Odası Başkanı Mithat Özcan, Kunduracılık güzel, zevkli bir meslek olduğuna değinerek, bu mesleği yapabilecek çırak ve ustalar yetişmediğini işaret etti

Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Mithat Özcan, meslekleri konusunda ilçede bu mesleği sürdürebilecek ustalar,çıraklar yetiştirmelidir. İlçemizde en büyük sorunumuz hemen hiç bir meslekte çırak yetişmiyor. Çoğu ustamız tek çalışıyor. Haliyle ilçemizde çoğu kunduracı arkadaşımız dükkanlarını kapattılar. Kunduracılık  el yapımı büyük ve ince ustalık işidir. Ustanın elinde sanat işidir. Sürekliliği olan bir meslektir bu meslek bitmez bir meslek insanoğlu yaşadığı sürece ayakkabı giyecektir" diyerek şöyle devam etti. 

kunduruci1.jpg

Kundacılık alanında eğitim verilmeli

İlçemizde kunduracılık mesleği sürdürebilirliği için eğitim verilmeli yada kunduracılık mesleği için çırak yetişmesi için teknik eğitimin verilmesi gerekli bu mesleğin azalmaması için diyen  Kunduracılar Odası Başkanı Özcan, "Her kunduracının yanında eskiden birçok çırak olurdu. Şimdi ise çırak yetişmiyor.ilçemizde kunduracılık mesleği için ayrıca bir meslek bölümü olması gerekli. Çünkü çırak yetişmedikçe bu mesleği sürdürebilecek gençler yetişmedikçe mesleği yapan sayısı azalmaktadır. Bu mesleği öğrenip ekmek parasını kazanmak isteyenlerin sayısı azaldı".
Teknolojik gelişmeler ve makineleşme, Kunduracılıkta piyasaya ucuz ama kalitesiz ayakkabılarla doldurdu ifadelerini kullanan Özcan, "Bu el sanatlarının unutulmasını veya yok olmasını istemiyoruz. Çoğu kişiler bu ayakkabı üretiminden haberdar fakat gereken değer verilmemekte. Devletin bizim gibi zanaatkarlara sahip çıkmasını ve desteklemesini istiyoruz. Böyle giderse çırak yetişmemesi  konusunda sıkıntılar yaşanırsa bize ait olan ve ilçemizi dünyada adını duyuran yumurta topuk ayakkabısı  sahipsiz ve ustasız kalacak. Yeni nesle bu el sanatımızı mutlaka sevdirip gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarmalarını istiyoruz" diye konuştu. 

Çarşamba'mıza has yumurta topuk ayakkamız dünya da büyük ilgi görüyor. Son dönemlerde artarak devam eden ünü sayesinde artık İlçemizden Almanya ve Avusturya gibi pek çok Avrupa ülkesindeki Türkler aracılığı ile Yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı siparişi isteniyor ve gönderiyoruz. Hatta sık sık çırak ve usta yetersizliği nedeni ile yetişemiyoruz. İlçemizde bu sektörün öldürülmemesi gerekiyor. Bu mesleğin yaşatılabilmesi için Halk Eğitim Merkezi, Mesleki Eğitim Merkezi ve bazı meslek okullarında mutlaka ders olarak verilmesi gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.  

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber