Köylüler Doğalgaz Buldu

Köylüler Doğalgaz Buldu
Köylüler Doğalgaz Buldu

Terme ilçesine bağlı Taşlık köyünde balık tutmaya giden köylüler tarladan gelen fokurtu sesine gittiler. Şüphelenip çakmak çakınca yanan ateş sonrası Köyde doğalgaz olduğunu anladılar. Onlar şimdi yetkililerin yine Metan gazı deyip geçeceklerini iddia ettiler.

Samsun Terme ilçesine bağlı Taşlık köyünde yaşayanlar köylü halkı Kargalı gölü kenarında doğalgaz buldu. Yetkililerin Terme ve Çarşamba ilçelerinin özellikle sahil köylerinde yaklaşık 15 yıldan bu yana çıkan gaza ‘Metan gazının sıkışmasıyla ortaya çıkan gaz’ iddiaları olduğunu söylemesine rağmen çevre köy halkının da bahçesinden çıkarttığı gazları 15 yıldır evlerinde kullandığını iddia ederek doğalgazın çıkartılmasını istediklerini dile getirdiler. Köylüler Rusya'dan gaz alıp zam üstüne zam geleceğine, kendi tarlamızda çıkan doğalgaz neden çıkartılmıyor şeklinde tepki de gösterdiler.

dogalgaz-(2).jpg

Geçtiğimiz yıllarda onlarca defa Çarşamba ve Terme İlçelerinin özellikle sahil kesiminde ortaya çıkan gaz olaylarına Metan gazı sıkışması ile ortaya çıkan gazlar bunlar. Büyük oranda kullanılabilecek doğal gaz değil. Burada ki rezerv tesis kurulmasına yeterli değil" açıklamaları ile her seferinde üstü kapatıldığı iddia edildi. Özellikle Terme İlçesi Taşlık Köyünde bazı vatandaşların yaklaşık 1 yıldan bu yana odun, kömür hiç kullanmadan bu çıkan gazı evlerine tesis kurarak kullandıklarını belirten köylüler, metan gazı olsa bitmez mi?. Rusya karşımızda oradan para ile alıyoruz. Jeoloji uzmanları Sinop açıklarından başlayarak bu bölgenin ide içinde olduğu geniş alanda doğal gaz ve termal su denilen sıcak su kaynakları zengin yataklarının olduğunu açıklarken devletin bu kaynakları açığa çıkartarak halka sunmaması düşündürücüdür diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Devletin Köylerinden çıkan bu gazı kullanması gerektiğini belirten 28 yaşındaki Muhammed Akkuş, “Geçen hafta Pazar günü birkaç arkadaş buralardan geçerken, topraktan su sesi geldiğini duymuşlar. Önce su zannetmişler, sonra buraların kurak bir arazi olduğunu düşündüğümüzden burada su olmayacağını anladık. Daha sonra kazdığımızda suyun köpürdüğünü ve gaz kokusu geldiğini fark etmişler. Ardından çakmak çaktıklarında alev almaya başladı. Türkiye’de insanlar doğalgaz zamlarından yakınıyorlar. Neden biz halen Rusya’dan gaz alıyoruz. Rusya’nın karşısındaki Terme ilçemizde güzel bir yer altı kaynaklarımız varken neden başka yerlerden halen gaz alıyoruz. Kendi zenginliklerimizden yararlanalım. Büyüklerimiz bu gazın yaklaşık 15 yıldır olduğunu söylüyorlar. Yakın çevre köylerde vatandaşlarımız toprak altından hat çekip evlerinde kullanıyorlarmış” dedi.

dogalgaz-(3).jpg

Civar köylerdeki vatandaşların bu gazı evlerine boru döşeyerek kullandığını ifade eden 48 yaşındaki Ayhan Temiz, “Civar köylerdeki insanlar odun kullanmadan, tüp almadan evlerinde bu gazı kullandıklarını biliyoruz. Yetkililerden bugüne kadar hiçbir bakım yapan olmadı. Yetkililer bunun ‘metan gazı sıkışması’ deyip konuyu kapattılar. Bu bir kaynaktır, bunun değerlendirmesini istiyoruz. Devlet herhangi bir şey yapmazsa bizde köy halkı olarak birlik ve beraberlik olursa bunu boru vasıtasıyla köyümüze taşırız” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber