KARAKULAK KÖYÜ’NDE TARLA GÜNÜ

KARAKULAK KÖYÜ’NDE TARLA GÜNÜ
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından organize edilen, Çarşamba İlçesi Karakulak Köyü’nde ‘Tarla Günü’ düzenlendi

Çarşamba’ya bağlı Karakulak Köyü’nde gerçekleştirilen tarla gününe Çarşamba Kaymakamı Caner Yıldız , AK Parti Çarşamba İlçe Başkanı Mehmet Köse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı İsmail Güngör, TAGEM Koordinatörü Mehmet Erdoğdu ve çok sayıda çiftçinin katılımıyla Tarla Günü gerçekleştirildi.

‘Destek kapsamında 5-6 bin dekar fındık söküldü’

Karakulak Köyü’nde düzenlenen tarla gününde bir konuşma yapan Gıda,Tarım Hayvancılık Müdürü Kadir Güven, “Soya üretiminin artırılması ve ilçenin bu gıdayla donatılması müdürlüğümüz adına sevindirici bir durum. Fındık alanımız 1 Milyon dekara ulaştı. Fındık için söküm desteği kapsamında 5-6 bin dekar fındık söküldü. Alternatif bitki arayışında Türkiye’de bu bitki grubuna ilgi var. Desteklemesi olan bu ürünümüz ekilmesini alternatif ürün içerisinde değerlendirdik. Üreticilerimize, soya tohumu üretiminde firma yetkililerine, bu boş arazilerimizi üretimle canlandırma gayreti içerisinde olan Araştırma Enstitüleri’ne teşekkür ediyorum. Soya üretiminin üreticilerimize ışık olmasını diliyorum” dedi.

Soya Üretimini Arttırmayı Hedefliyoruz’

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Osman Akman’da açıklamalarda bulundu. Akman açıklamasında bölgede soya üretiminin artırılması için çalıştıklarını belirterek, “ Bilindiği üzere Türkiye’de bir yağ açığı mevcut. Bakanlığımız bu konuyla ilgili çalışmalar yapmakta. Bu konu hakkında çeşitli ürünleri tavsiye ediyor. Gerek üreticiye destek anlamında, gerekse çeşit geliştirilmesi kapsamında ki çalışmalarını hepimiz biliyoruz. İlçe Müdürlüğü olarak yağ açığının kapatılması adına, bölgede bu ürünlerin artırılması adına böyle bir tarla günü düzenledik. Burada ki amacımız soya fasulyesinin daha az zahmetli olduğunu, daha karlı olduğunu ispat etmek için bugün burada bulunuyoruz. Çarşamba bölgesinde Sebze üretim gerçeği var. Örtü altı üretimimiz alansal olarak Samsun ilinde en fazla paya sahip. Alansal üretimin getirdiği getirisi aynı zamanda üretim potansiyeline de yansıyor" ifadeleri ile açıklamasına şöyle devam etti.

Akman, "Ancak sebze üreticimiz verdiği emeğin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Bölgemizde çok önceki yıllarda, ben büyüklerimden Çarşamba ilçesinde üretim yapanlardan öğrendiğim kadarıyla geniş alanlarda çeltik üretimi yapılmaktaydı. Son zamanlarda özellikle bu sene üretim epey düştü. Azalmayı kara dönüştürmek için Karakulak Köyü’nde olduğu gibi çeltik alanlarımızı, soya bölgesine çeviriyoruz. Burada tohum üretiminde Türkiye’de çok büyük bir söz sahibi olan ilgili firmanın da büyük katkıları var.Bu önemli günümüzde bizleri yalnız bırakmayarak birlik içerisinde oldular. Soya alanları konusunda iddialı bir rakamımız yok. Bugünü bir milat olarak düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda soya üretimini çiftçilerimizle artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Ovamız niteliğini kaybediyor’

Çarşamba İlçe Kaymakamı Caner Yıldız’da düzenlenen Tarla Günü’nde konuştu. Caner Yıldız, “Çarşamba Ovamızın gün geçtikçe ovalık niteliğini kaybolduğunu görüyoruz. Bu tür alternatif ürünlerin mutlaka daha geniş şekilde çalışılması gerekiyor. Çarşamba olarak 790 bin dönümlük sadece tarıma dayalı bir ilçe olmaktan ziyade, tarımsal anlamda diğer alanlarda da inşallah büyük bir atılım içerisindeyiz. Çarşamba’yı Karadeniz’in ve Türkiye’nin en zengin ve en kaliteli şehrine dönüştürmeye çalışıyoruz.”dedi. Kaymakam Yıldız ayrıca önceden dile getirdiği Termal Enerji konusunda da bilgiler verdi.Caner Yıldız, tarımda yine önemli bir konu da ısıtma konusu olduğunu Çarşamba’da da bu enerjinin bulunduğunu belirtti.

'Yaptığı alternatif üretim, diğer çiftçilere örnek oldu'

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Soya Islahatçısı olarak 10 yıldır çalışan Mehmet Erdoğmuş Soya hakkında bilgiler verdi. Soya Üretiminin bölgede gün geçtikçe artacağını belirten Erdoğmuş, soya yapımı ve pazarlaması hakkında bilgiler verdi.  Tarla Sahibi Mehmet Arslanbay , yaptığı alternatif üretimin diğer çiftçilere örnek olduğunu, ve soya üretimini hakkında bilgiler verdikten sonra tarla gününün anlam ve önemi için de soya ekili arazi gezilerek detaylı bilgiler alındı. İlçe başkanı Mehmet Köse bir ara biçerdöver üzerine binerek biçerdöveri kullanması dikkatlerden kaçmadı. 

Fotoğraflar İçin Tıklayınız

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber