‘Karadeniz’de Zirai Don Beklemiyoruz’

‘Karadeniz’de Zirai Don Beklemiyoruz’
Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, fındık üreticilerine müjde vererek, bu sene Karadeniz Bölgesi’nde zirai don hadisesinin yaşanmayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Fındığın Karadeniz Bölgesi’nin çok önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Murat Asar, “Zirai don diye bildiğimiz, özellikle içinde bulunduğumuz bu mevsimde sıfır derecenin altına düşmesiyle birlikte meydana gelen zirai don hadisesi özellikle fındık bitkisinde çok ciddi kayıplara neden oluyor. Geçen seneki 30 Mart tarihide meydana gelen zirai don neticesinde Karadeniz bölgesinde fındıkta çok ciddi ürün kayıplarına neden olmuş ve fındık fiyatları da bu anlamda yükselişe geçmişti. Bu sene itibariyle biz özellikle fındık üreticilerimizin bu anlamda kayba neden olabilecek bir zirai don hadisesi bu zamana kadar yaşamadık. Bundan sonrada öngörülerimiz ve tahminlerimizden yola çıkarsak herhangi bir zirai don olmayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

“EN GÜVENİLİR TAHMİNLER, KISA SÜRELİ TAHMİNLERDİR”

Meteorolojinin yaptığı tahminlerin tutarlılık oranları hakkında bilgi veren Asar, “Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzce ve Bölge Müdürlüğümüzce yapılan tahminlerin tutarlılık oranları ilk 3 gün içerisinde yüzde 80-90 seviyesindedir. 3 günden sonra bu tutarlılık oranları kademeli olarak düşmektedir. İlk 5 gün içerisinde de bu oran yüzde 75-80 itibariyle bir güvenirliliğe sahiptir. 5 günü geçtikten sonra da bu yavaş yavaş kademeli olarak düşmektedir. Bu sadece Türk meteoroloji için değil, tüm dünya meteoroloji teşkilatı için de geçerlidir. En güvenilir tahminler, kısa süreli tahminlerdir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel