Karadeniz'de En Çok Polen Alerjisi Görülüyor

Karadenizde En Çok Polen Alerjisi Görülüyor
OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Samsun ve tüm Karadeniz Bölgesi zengin bitki örtüsünden dolayı polen alerjisinin sık görüldüğü coğrafyalardandır" dedi.

 

OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Samsun ve tüm Karadeniz Bölgesi zengin bitki örtüsünden dolayı polen alerjisinin sık görüldüğü coğrafyalardandır" dedi.

Samsun ve Karadeniz Bölgesi’nde polen alerjisinin sık rastlandığını söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, bölge ikliminin havasından dolayı bölgede ayrıca 'küf mantarı alerjisi'nin de sıkça görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Köksal, "Samsun ve tüm Karadeniz Bölgesi zengin bitki örtüsünden dolayı polen alerjisinin sık görüldüğü coğrafyalardandır. Havanın nemli olmasından dolayı ayrıca küf mantarı alerjisine de sık rastlamaktayız. Küf cinsleri ev içinde organik maddeler ve tabiatta bitkiler ve hayvanlar üzerinde yaşarlar. Uygun hava şartlarında kendiliğinden çoğalırlar. Küf mantar sporları havaya yayılarak genellikle alerjik nezle ve bronşıyal astıma sebep olabilirler" diye konuştu.

Bol yağışlı mevsimlerde havada ki polen miktarında artış olduğunu ve alerjisi olan insanların dikkatli olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Polenler (çiçek tozları) bitkilerin döllenmesi-tozlaşması-üremesi için gerekli olan yaklaşık 2-50 mikron çapında yuvarlak veya oval şeklinde çok defa sarı renkli üreme organelleridir. Polenlerin hepsi alerji yapmaz. Polenler daha çok çevremizde yaygın olarak bulunan çayır, ot ve bazı ağaçların polenleridir. Bu bitkilerin tek bir polen torbasından milyonlarca polen havaya yayılmakta ve rüzgarlar aracılığı ile 300-400 kilometre uzağa taşınabilmektedir. Rüzgar aracılığı ile taşınan polenlerin cins ve miktarı iklim şartlarına bağlıdır. Bol yağışlı mevsimlerde havadaki polen miktarlarında da artış olur. Polen alerjisi olanlarda ağaç ot veya çayır türünün havaya polen yayma zamanına uygun olarak sadece ilk veya sonbaharda nezle belirtileri olur. Bu tip alerjik nezleye ise saman nezlesi adı verilir. Ayrıca, ev tozu, küf mantar sporları, toz akarları veya evcil hayvanlara karşı olan nezle şikayetleri yıl boyunca devam etmektedir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel