DSİ’ DE MADDİ ZARARI KİM ÖDEYECEK?

DSİ’ DE MADDİ ZARARI KİM ÖDEYECEK?
Karadeniz Bölgesini her yıl mağdur eden doğal afetlerden sağanak yağış sonrası akla gelen ilk kurum DSİ olmasına rağmen yıllardır DSİ’ den hiçbir yetkilinin yıllardır bölge halkını dinlememesi çiftçi ve vatandaşı isyan noktasına getirdi.

Son yaşanan su baskını sonrası sulama ve drenaj sıkıntısı ayyuka çıktı DSİ yine ortalarda yok.

‘BÖLGE MÜDÜRLERİ ÇARŞAMBA OVASINI NEDEN GÖRMEDİ?’

Yıllardır DSİ 7. Bölge Müdürlüğü görevlerine gelen tüm Bölge Müdürleri bir türlü sorumlu olduğu bölgelerden özellikle Çarşamba Ovasına üvey evlat muamelesi bile yapmaması dikkatlerden kaçmıyor. DSİ’nin Çarşamba Ovasının nerede ise 40 yılı aşkındır gündeme gelen sulama kanal projesi ile baskın suları önleme çalışmaları için önce Yeşilırmak’ a oradan da Karadeniz’ e boşaltma projesine kulaklarını tıkayıp gözlerini çevirmemeleri bu bölgelerde yaşayan başta çiftçiler ile vatandaşları isyan noktasına getirdi.

‘BAKAN VE GENEL MÜDÜRÜN ANİ ZİYARETLERİ VE ATAMA DİKKAT ÇEKTİ!’

Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin 13 Temmuz 2010 tarihli bu ziyaretlerinin hemen peşinden yaklaşık bir hafta sonra 20 Temmuz 2020 tarihinde DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, Samsun DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne sürpriz ziyarette bulunması dikkatlerden kaçmamıştı. DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız’ın ani ziyaretinin arkasından Tarım ve orman Bakanlığının 24.07.2020 tarihli kararı ile DSİ 7. (Samsun) Bölge Müdürlüğüne Ahmet Ersin Gökçe’nin atandığı ve bu nedenle de 06.08.2020 tarihinde DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda gerçekleşen devir teslim töreni ile eski Bölge Müdürü ve DSİ 25. (Balıkesir) Bölge Müdürlüğü görevine atanan Nazmi Koçak’la devir teslim töreninin ardından görevine başladığı açıklanmıştı.

video-003.png

YENİ MÜDÜRDE ÇARŞAMBA OVASINA HENÜZ BAKMADI’

DSİ 7. (Samsun ) Bölge Müdürlüğünde göreve başlayan yeni Müdür Ahmet Ersin Gökçe’nin göreve gelmesi ile önce Amasya Valisi Mustafa Masatlı’yı ve arkasından Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu’nu ziyaretleri gözlerden kaçmazken, çalışma alanı olan Orta Karadeniz Bölgesinin sahil kesiminde yer alan ve hemen her yıl bu aylarda korku ve sağanak yağışların ardından yaşanan sıkıntılardan en fazla etkilenen Samsun, Ordu ve illeri valileri ile görüşme haberlerinin hiçbir şekilde basına ve halka yansımaması gözlerden kaçmadı. Tam bu noktada DSİ 7. Bölge Müdürlüğünde neler oluyor veya oldu soruları gündeme geldi.

‘BU DEFA İLGİSİZLİK VE MAĞDURİYET UCUZ ATLATILDI’

Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken geçtiğimiz Cuma gecesi başlayarak Cumartesi sabahına kadar Karadeniz bölgesinde Çarşamba, Salıpazarı ve Terme İlçelerinde yaşanan su baskınlarında da ortada görünmemesi merak edilmeye başladığı mağdur vatandaşlar tarafından dillendirilmeye başladı. Bazı vatandaşlar DSİ 7. Bölge Müdürlüğüne atanan Müdürlerin bu güne kadar hiç birinin Çarşamba Ovası Sulama Projeleri ile su tasfiye drenaj kanalları konusuna eğilmemesi nedeni ile iş yapmadıklarını ve bu nedenle mağdur olduklarını dile getirmeye devam ediyor.

‘2017 YILI ZARARI 10 MİLYON TAZMİNATIN SORUMLUSU KİM(LER)?’

Asıl sorun konu gündeme geldikçe daha netleşiyor. Gazetemize ulaşan bilgilere göre; 2017 yılında sel suları baskını sonrasında maddi ve manevi sıkıntıya girerek mağdur olan Çaltı, Ahubaba, Karabahçe, Ovacık, Damlataş, Hürriyet mahallesi Tombazlar bölgesi, Karamustafalı mahallesinin bir bölümünde ki yaklaşık 300 mağdur çiftçi DSİ’ye maddi zarara uğradıklarını belirterek Samsun İdare Mahkemelerine dava açmış ve devleti toplamda yaklaşık 10 milyon (trilyon) maddi zarara uğramasına neden oldukları iddia edilmesi şaşkınlık oluşturdu.

‘10 MİLYON TL.Yİ AŞKIN MADDİ ZARARI KİM ÖDEYECEK?’

Bu karar yetmezmiş gibi DSİ Bölge Müdürlüğünün geçmiş yıllarda yaptıkları yine yaklaşık 252 adet köprü uygun olmayan şekilde yapılmış olması ve sel sularına neden oldukları için yıkım kararı çıkartılmış, ihalesi yapılmış ancak ödeneği olmaması nedeni ile yıkımının yapılmadığı öğrenildi. Şimdi gözler DSİ Genel Müdürüne çevrildi ve akla gelen soru şu: Çiftçileri mağdur ettiği için açılan davaları kaybeden DSİ 7.Bölge Müdürlüğünün ödemeye mahkum olduğu iddia edilen yaklaşık 10 milyon TL.yi aşkın maddi zararı kim ödeyecek? 

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber