Comenius projesi kapsamında "Yöresel Yemekler" tanıtıldı

Comenius projesi kapsamında Yöresel Yemekler tanıtıldı
Avrupa Birliği (AB) Comenius projesi kapsamında Türk Eğitim- Sen tarafından hazırlanan proje çerçevesinde 5 Ülkenin katıldığı "Açık kapı" adı altında başlatılan proje ile Çarşamba Fen Lisesi öğrencileri yöresel yemeklerle tanıtım programı düzenlendi.

Foto-galeri için tıklayınız...

2012 yılında Türk Eğitim-Sen Çarşamba Şube Başkanlığı tarafından hazırlanan ve onaylanması ile birlikte Türkiye'nin dışında İspanya, İtalya, Fransa, İsviçre ve Polonya gibi ülkelerin ortaklığında gerçekleştirilen proje kapsamında gezi ve ziyaretler sürerken Türk Eğitim- Sen Çarşamba Şube Başkanlığı Fen Lisesi binası toplantı salonun da fast-food yemekleri ve zararları konularını anlatarak sağlıklı gıda tüketilmesine yönlendirme amacı ile "Yöresel yemekler" sergisi açıldı.

img_9287.jpg

Proje kapsamında Çarşamba Fen Lisesi toplantı salonunda öğrenci ailelerinin hazırladığı bir birinden lezzetli yemek çeşitleri ve içeceklerle dolu bir stant hazırlandı. Yöresel yemeklerin hazırlanması aşamasında genç nesillerin fast-food türü yiyeceklerin sağlıksız olduğu ve sağlıksız koşullarda yiyecekler tüketilmesi yerine yöresel ve sağlıklı yemeklerin tercih edilmesini anlatan stantlarla öğrenci ve velilerin dikkatine sunuldu. Proje ve etkinlik çerçevesinde Fen Lisesi Müdürü Hikmet Semizoğlu yaptığı konuşmasında, Hızla gelişen değişen dünyada kültürlerimizde yavaş yavaş değişiyor. Dünya küçüldü. İletişim araçları değişti. Bizim kültürlerimiz diğer kültürlerle etkileşim haline girdi ifadeleri kullanarak devam etti. Semizoğlu, "Bu kültür alışverişinde bazı olumsuz etkilere rastlıyoruz. Bunlardan bir tanesi bugün projemizin konusunu teşkil eden yemek kültürü. Bugün gençlerimiz popüler kültürün esiri olmuş durumda ve bu popüler kültürlerden bir tanesi fastfood dediğimiz ayaküstü atıştırma. Çocuklarımız da birçok sağlık problemini birçok sorunu obeziteyi tetiklemektedir. Biz bu globalleşme sayesinde kendi değerlerimizi birçok Avrupa ülkelerine aktardık. Fakat onlardan da etkileniyoruz. Biz bu projemizde bu yanlış yemek kültürünü, sağlığa zararlarını ve sağlıklı olan yiyeceklerle birlikte  kendi yemek kültürümüzü de diğer milletlere tanıtmak istiyoruz” dedi.

Çarşamba Fen Lisesi’ne AB Comenius Projesi kapsamında veli ve öğrencilerin katıldığı programda Karadeniz Bölgesi’nin çeşitli yöresel yemeklerin ve projenin amacını anlatan proje sorumlularından Mehmet Özdemir, " Projemizin amacı fast-food dediğimiz ayaküstü atıştırma beslenmesiyle bizim unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizden olan, gerçekten dünya çapında çok önemli yere sahip olan mutfak kültürünü gençlerimize tanıtmaktır. Bu proje kapsamında arada bir yurt dışına gidiyoruz.  Bu proje Avrupa birliği projesi dâhilinde 2012 yılında başladı. Projenin içinde ülkemiz yani biz hariç 5 ülke var. Bunlar; Türkiye, İspanya, İtalya, Fransa, İsviçre ve Polonya bulunuyor. Projemiz çerçevesinde diğer proje ortaklarımız olan ülkelerde geziler düzenlemeye devam ediyoruz. Bu Yöresel yemek kültürümüzü ve diğer proje ortağı ülkelerin yemek kültürlerini yeniden gündeme getirerek daha sağlıklı  bir gelecek nesil oluşması açısından uygulayarak anlatmak istedik. Bu çalışmalarımızı proje ortaklarımızla da birlikte değerlendirerek geleneksel kültürlerde ki daha sağlıklı yiyeceklere dönülmesini amaçlıyoruz. İnanıyorum ki başarılı da olacağız.  O ülkeler de de çok tatlı ve güzel yemek kültürleri vardır bu kültürleri yeniden gün yüzüne çıkartmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalar ve açıklamalar sonrasında özellikle öğrenci velilerince aileler tarafından hazırlanan yöresel yemeklerden oluşan menü ile baş başa bırakılarak geleneksel mutfak yemeklerinin tadılması ile hazırlanan program sona erdi.

HABER-FOTO: Nuri Oğuzhan ŞEKER-Nazan KILCI- Kübra Yılmaz- Sema Nur KOÇAKER

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber