Çocuklarda 'Reflü' Uyarısı

Çocuklarda Reflü Uyarısı
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya, gastroözefageal reflünün (GÖR) çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi

 

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri doktorlarından Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. C. Melih Çetinkaya, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olan gastroözefageal reflü hakkında bilgi verdi. Uzman Dr. C. Melih Çetinkaya, “Gastroözefageal reflü, mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna geçişidir. Bu süt çocukluğunda, çocuklarda ve erişkinlerde fizyolojik olarak değerlendirilebilir. Ancak mide içeriği çocukta belirtilere neden oluyorsa, yaşam kalitesini etkiliyorsa hastalık olarak kabul edilmektedir.

Normal olarak yemek borusunun alt ucundaki alt özefagus sfinkteri dediğimiz kastan oluşmuş kapak benzeri bir yapı vardır. Bu yapı, asidin (mide içeriğinin) yemek borusuna geri kaçmasını önleyerek midenin içinde kalmasını sağlar. Reflü hastalığında kapak aralıklar ile gevşer ve mide asidik içeriği yemek borusuna geri kaçar. Mide asidik içeriğinin yemek borusu ile uzun süreli teması yemek borusunda hasara yol açar.

Evet, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biridir. Özellikle beyin gelişim bozukluğu (serabral palsi) olan çocuklardaki sıklığı yüzde 60-70’lere çıkmaktadır.

Süt çocuğunda: Yediklerinin ağızdan geri gelmesi(regürjitasyon) ana belirtidir. Hastalığın diğer bulguları olmaksızın sadece regürjitasyon da bebek mutludur. Beslenme sonrası bebeğin ağzının kenarından besinleri sızdırılması şeklindedir. Yediklerinin ağızdan geri gelmesi durumunda, reflünün diğer belirtiler yoksa tedavisine gerek yoktur.

Regürjitasyon yaşamın ilk yıllarında sık görülen bir durumdur. Sık sık kusma, huzursuzluk, sık ağlama nöbetleri, uyku bozuklukları, ses kısıklığı, kansızlık (özellikle tedaviye yeterli yanıt alınamayan kansızlığı olan hastalarda), yutma güçlüğü, iştahsızlık ve yetersiz beslenme, yeterli kilo alamama veya kilo kaybetme, sık tekrarlayan orta kulak enfeksiyonları tekrarlayan öksürük ve hırıltı atakları, süt çocukluğunda sık görülen hışıltı ataklarda gastroözefageal reflü hastalığı özellikle düşünülmesi gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir