Çıplak, Televizyonda ki AK Parti reklamına tepki gösterdi

Çıplak, Televizyonda ki AK Parti reklamına tepki gösterdi
(RTÜK) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu MHP Üyesi ve MHP Samsun Milletvekili adayı Esat Çıplak, " Türk adı ve Türk Milleti’nin sembollerinden olan İstiklâl Marşı ve Bayrağımızın bu değerlerin aşınmasına vesile olanlar tarafından birkaç oy uğruna bunları ist

'Bir reklam filmi, oldukça dikkat çekmektedir'

Radyo Ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığı’na yaptığı çağrı ile dikkat çeken (RTÜK) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu MHP Üyesi ve MHP Samsun Milletvekili adayı Esat Çıplak, Yerel seçimler öncesi televizyonlarda yayımlanan AK Partinin Türk bayrağı ve Başbakan Erdoğan'ın kendisinin okuduğu İstiklal Marş'lı reklam filmi  olduğu iddia edilen reklam filmi nedeni ile tepki gösterdi. Çıplak yaptığı basın açıklamasında, "30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinin son düzlüğüne girdiğimiz şu günlerde; televizyonlarda gösterilmeye başlanan bir reklam filmi, oldukça dikkat çekmektedir. Reklam filminin dikkat çeken yanı ise, Türk Bayrağı olması ve İstiklâl Marşı okunmasının işlenen tema’ya eşlik etmesidir.  Reklam filminde kurgu başarılı bir şekilde idealize edilmekte, buna karşın teatral yönü ağır basan bir işleyişle sonuçlandırılmaktadır. Konusu nedir bu reklamın? Herkesin görebileceği bir tepede oldukça yüksek bir metal direğin tepesinde nazlı nazlı dalgalanan Al Bayrağımız’a karanlık bir tip yaklaşarak bayrağın dalgalanmasını sağlayan mekanizmaya sabotaj yapar, bu andan itibaren Al Bayrak yavaş yavaş aşağıya düşmektedir. İşte bunu gören Türk İnsanı ki, -büyük, küçük, zengin, yoksul, her türlü alt kimlikten- her taraftan bayrağın dalgalandığı o tepeye –her türlü engeli aşarak- koşmakta ve bir insan zinciri oluşturarak, bayrak yere düşmeden onu tutmakta ve yeniden göndere çekmektedir" diyerek basın açıklamasını şöyle sürdürdü.

'"YSK" seçim yasalarına aykırı'

 (RTÜK) Radyo ve Televizyon Üst Kurulu MHP Üyesi ve MHP Samsun Milletvekili adayı Esat Çıplak, Bir partinin seçim propagandası olarak televizyonlarda dolaşıma sunduğu bu reklam filmi bir suç unsurudur. Bunu biz söylemiyoruz, bunu söyleyen Yüksek Seçim Kurulu’dur. YSK’nın 30/112013 tarih ve 554 sayılı kararının  (“G) Propaganda yayınlarına ilişkin yasaklar;” başlıklı,

“a) Propaganda için kullanılan el ilânları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibarelerin bulundurulamayacağına (298/58-1),” bendinde açıkça konu değerlendirilmekte ve yasak açıkça belirtilmektedir.

          Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’unun 58. Maddesi (Değişik: 8/4/2010-5980/7 md.)

          “Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbuat üzerinde Türk Bayrağı ve dini ibareler bulundurulması yasaktır.” Hükmüne dayandırılarak YSK böyle bir kararı bulunmasına rağmen bu siyasi reklam filmine Türk Bayrağı açıkça kullanılabilmektedir. Bütün bunların dışında ise, ortaya çıkan durum; trajik bir ironidir" dedi.

'Sony’nin Playstation 2 adlı reklam filminden aşırma'

          Türkiye Cumhuriyeti topraklarında yaşayan bir “akil”in "Bu Türk Bayrağı'nın isminin değişmesi de gündeme gelmeli " teklifinin yapıldığı ve kendi çevrelinde (Türk Bayrağını siyasi reklam olarak kullananlarca) takdir edildiği unutulmaması da gereken bir husustur ifadelerini kullanan Çıplak, "On bir yıldır ülkeyi yöneten bir partinin herhangi bir Bakanının ya da Parti Yöneticisi’nin şöyle bir ağız dolusu, Türküm diyemediği, güzide ülkemizde yaşayan herkesin malumudur. Türküm demekten özellikle kaçınan ve “Her türlü Milliyetçiği ayağımın altına alıyorum” diyen bir iktidarın; seçim ve bunun en temel enstrümanı olan oy söz konusu oldu mu, bu reklam filminin de gösterdiği gibi; yapamayacakları ve istismar edemeyecekleri hiçbir değerin olamayacağı kesin delilidir. Türk adı ve Türk Milleti’nin sembollerinden olan İstiklâl Marşı ve Bayrağımızın bu değerlerin aşınmasına vesile olanlar tarafından birkaç oy uğruna bunları istismar etmeleri ne yaman çelişki ve trajik ironidir.  Ayrıca söz konusu görüntülerin telif hakları açısından da incelenmesi gereken bir husus olduğu da çeşitli yayın organlarında çıkan ifadelerden de anlaşılmaktadır.  Hafif bir araştırma sonucu, adı geçen reklam filmi tema’sının Sony’nin Playstation 2 adlı reklam filminden aşırma olduğuna ilişkin ifadeler sarf edilmektedir. 

Konunun YSK’nın 30/11/2013 tarih ve 554 sayılı karar çerçevesinde incelenerek, söz konusu reklam filminin gösterildiği kanalların RTÜK mevzuatları çerçevesinde acilen incelenerek raporlaştırılması hususunda gereğini arz ederim."

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel