ÇABED’de durmak yok, faaliyete devam

ÇABED’de durmak yok, faaliyete devam
Çabed Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Deniz derneğin bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

 Deniz, “Bize 3 yıl daha çalışmayın, okumayın, dışarı çıkmayın, gezmeyin, dolaşmayın deniyor.” Dedi.

2005 yılında Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde çıkarılan 5378 Sayılı Özürlüler Yasası’nın üzerinden 7 yıl geçti. Geçen yıllar engellilere yönelik yapılacak düzenlemeler için yeterli olmadı. Belirtilen sürenin dolmasına kısa bir süre kalmıştı ki, çıkarılan “Torba Yasa” ile 1+2 şeklinde olmak üzere süre  3 yıl daha uzatılmasına Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği tepkide bulundu.

Çarşamba Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Kerim Deniz ve Yönetim Kurulu üyeleri yaptıkları bilgilendirme toplantısında; Meclisin tatile girmesine birkaç gün kala 5378 sayılı kanunun tanıdığı sürenin apar topar bir şekilde bir yıl daha uzatıldığına ve ayrıca “Denetim sonucunda belediye ve Kamu kurum ve kuruluşları ile umuma açık hizmet veren her türlü yapı maliklerine, eksikleri tamamlaması için iki yılı geçmemek üzere ek süre verilebileceği” maddesiyle toplamda 3 yıl daha bu sürenin uzatıldığına  dikkat çekti.

ÇABED Başkanı Kerim Deniz; çıkarılan kanun özürlülüğün önlenmesi, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğe ilişkin sorunların çözülmesini kapsıyor. Yasa kapsamında Türkiye genelindeki tüm belediyelere ‘Engelsiz Şehirler’ düzenlemesi için verilen sürenin oldukça makul olmasına karşın, 7 koca yıl geçmesine rağmen mevcut engellerin % 20’sinin bile giderilmediğini belirtti.

Engellilerin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda, bu kanunun engellileri hayatla buluşturmak için çıkartılmış olduğunu ve yasanın uzatılmasıyla da bu hakkın engellilerin ellerinden alındığını belirten Kerim Deniz; ‘Bize 3 yıl daha çalışmayın, okumayın, gezmeyin deniyor. Kanuni hakkı bir yana bırakın, eşit yaşama hakkımızı, insani haklarımızı engelleyenlere yasaları değil; sadece insanlığı düşünün demek istiyoruz.’ dedi.

Deniz, “Konu ile ilgili kararın görüşüldüğü komisyonda bazı milletvekilleri süre uzatılmasına karşı durmuş ya da süre uzatılmasına kısmi onay vererek ağır cezalar önermiştir. Önerilerin kabul edilmemesinin gelecek için kaygı yarattığını belirten Deniz, ‘Yapılan bu çalışma hiç bir siyasete malzeme olmayacak kadar insani bir durumdur. Önemli olan engellilerin özgür, adil ve eşit bir yaşam hakkına kavuşmasıdır.’ Dedi.

Deniz iş adamı “ lifeis call” teknoloji hizmetler birimi sahibi Sayın Emre Kıtal beyefendinin katkıları ile engelli üyelerimizden Selim Baş’a bir adet akülü sandalye bağışlanmıştır. Kendilerine teşekkür etmeyi borç bilir, bu tür duyarlı iş adamlarına ihtiyacımız olduğunu da belirtmek isterim dedi.

Ayrıca bugün burada ÖMSS ye aday olan engelli üyelerimizin tercihleri hakkında bilgi verileceği yanlış tercih yapmamaları konusunda yardımcı olunacağını belirten Deniz bundan sonrada düzenli olarak bu tür toplantıları yapacaklarını belirtti.
 

HABER: Kenan GÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber