Bu proje ile süt ve manda artık daha verimli olacak

Bu proje ile süt ve manda artık daha verimli olacak
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi" ile 2012 yılında 620 kilogram civarında olan süt verimi bin 130 kilograma yaklaşmıştır.

"Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi" ile süt ve manda verimi attı
- Müdür Sağlam: "Bu proje ile 2012 yılında 620 kilogram civarında olan süt verimi bin 130 kilograma yaklaşmıştır"
Malakların doğum, 6. ay ve 12. ay ağırlıklarında artış görülmüştür" dedi.

aw083406-02.jpg

Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Ülkesel Projesi Yürütme Kurulu Toplantısı, Tarım ve Orman Müdürlüğü Zirai Karantina Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Proje ilimizde 2011 yılında Bafra, Çarşamba ve 19 Mayıs ilçesinde başlamış ve 2013’te Vezirköprü 2016’da Ladik ilçesinin de dahil edilmesi ile birlikte toplam 5 ilçede uygulamaya konulmuştur. Proje, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Manda Yetiştiricileri Birliği ile ortak yürütülmektedir. Proje ile saf yetiştirme ve seleksiyon yöntemi kullanılarak ıslah çalışmalarının yürütülmesi, gelecekte birliklere ve çiftçilere kendi ıslah sistemlerini kurmaları konusunda uygulamalı eğitimlerin yapılması amaçlanmaktadır. Bu projede, Anadolu manda varlığımızın ve yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması, hızla azalışının önlenmesi ve bu üretim kolundan elde edilen verim ve gelirin artırılması hedeflenmiştir" dedi.

"Verim arttı"
Müdür Sağlam projenin manda ve süt veriminin arttırdığını belirterek, "2011 yılından bu yana ilimizde uygulanan bu proje ile Samsun'da, 2012 yılında 620 kilogram civarında olan süt verimi bin 130 kilograma yaklaşmıştır. Malakların doğum, 6. ay ve 12. ay ağırlıklarında artış görülmüştür. Yetiştiricilerimiz manda yetiştiriciliği ve kayıt tutma konusunda daha fazla bilinçlenmiş, manda ürünleri konusunda farkındalık ve talep artmıştır. Manda ve ürünlerinin getirisi artmış olup, örgütlü yetiştiricilik ve kazanımları daha iyi kavranmıştır. Yetiştiricilerde damızlık hayvan kavramı önem kazanmıştır. Proje kapsamındaki yetiştiricilere her yıl yayınlanan tarımsal desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı ile belirlenen miktarlarda hayvan başına destekleme yapılmaktadır" diye konuştu.

"Desteme ödemesi yapılacak"
Müdür Sağlam şunları söyledi:
"Proje kapsamında 2021 yılında 96 işletmede bin 408 malak için 316 bin 800 TL, 3 bin 300 manda için 2 milyon 594 bin 520 TL ödeme yapılmıştır. 2022 yılında 91 işletmede bin 18 malak için 1 milyon 323 bin 400 TL, 3 bin 124 Manda için 4 milyon 931 bin 264 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2023 yılında projedeki boğa ve yılı içinde doğuran anaç manda için 4 bin TL, yılı içinde doğurmayan anaç manda için 2 bin 500 TL destekleme ödemesi yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıya TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Süleyman Aslan, Proje Koordinatörü Kürşat Alkoyak, Samsun Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Bekir Karaosmanoğlu, Samsun ve Amasya illerinin proje liderleri, şube müdürleri, birlik temsilcileri ve ilgili teknik personel katıldı.

Kaynak:İHLAS HABER AJANSI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Yerel Haber