"BİZ VEFALIYIZ"

"BİZ VEFALIYIZ"
Şeker - İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, "Çarşamba Şeker Fabrikasından ekmek yedik, hakkını sonuna kadar koruyacağız" dedi.

Çarşamba Şeker Fabrikası arazisi ve fabrikanın çalıştırılıp çalıştırılmaması konusunda Şeker- İş  Sendikası Başkanı Türe, "Bizi kimse hafife almasın. Bu memlekette binlerce ekmek yemiş, emekli olmuş insanlar var. Bizler vefalı insanlarız. Bu Fabrikaya borcumuz var ve sonuna kadar borcumuzu ödemek için mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Gazetemize ayağının tozu ile gelerek açıklamada bulunan Şeker - İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, "Herkes çok iyi bilmesi gereken bazı olayları hatırlatmakta yarar var. Biliyorsunuz, Çarşamba Şeker Fabrikası 1989 yılından 2011 yılına kadar kesintisiz üretim yaptı. 2011 yılından sonra şeker pancarı fiyatları ve kotalardan dolayı önce  Susurluk ile Çarşamba sonra Alpullu ile Ağrı Şeker Fabrikalarından oluşan 4 fabrika kapatılarak üretimi durduruldu. Ama 4-5 yıl sonra bu fabrikalarda yavaş yavaş üretime geri dönüldü. 25 Şeker fabrikası içinde  sadece Çarşamba Şeker fabrikası kapalı kaldı. Eski AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Köse 2009 yılında büyük sorumluluk duymuş ve uğraşları ile birlikte 2 yıl daha fabrikanın çalışmasını sağlamıştı. Ama bu gün geldiğimiz süreci hepimiz üzülerek görmekteyiz" diyerek devam etti.

Başkan Türe, "6 yıldır da arkadaşlarımız diğer fabrikalara giderek çalışmaktadırlar. Birilerinin dediği gibi kimse yattığı yerden para kazanmıyor. Üretiyoruz üretimden payımıza düşeni alıyoruz. Durup dururken 6-7 yıldır çalışmayan Şeker Fabrikamızın birden bire arazisine göz dikildi bunu anlamakta zorlanıyoruz. 850 dönüm Şeker fabrikasına ait  arazi OGSB yapacağız diyenlere bedelsiz devredildi. Bu arazi içinde şöyle çalışma, böyle çalışma olacak söylemlerini her gün duyar olduk. Bizler de iyi niyetliyiz ve inşallah bölgemize hayırlı olur.  Bu Şeker- iş Sendika olarak destekledik.Neden derseniz üreten, çalışan bir Çarşamba olsun istedik. Sonuna kadar üretimi destekledik, desteklemeye devam edeceğiz. Buna sesimiz çıkmadı çıkmayacak.

Ama 4 yıldan bu yana arazisi konusunda bir iddiadır aldı başını gidiyor. Alınan 850 dönüm araziye tek bir çivi çakılmadı. Durup dururken Şeker Fabrikamızın arazisine göz dikilmesinin neden ve niçinleri çok merak ediyor anlamakta da zorlanıyoruz. Bu fabrika 2011yılında 4- 5 fabrika C Portföyü olarak özelleştirme kapsamına alındı. O zamanlarda da ben de dönemin Şube Başkanı idim. 656 milyon dolara fabrikaların ihalesi yapılırken bizim fabrikamıza düşen pay yaklaşık olarak 110 milyon dolardı. Dönemin Başbakanı bugünkü Cumhurbaşkanımız o gün ihale sonrası "Kamu yararı yok" diyerek ihaleyi iptal etti. Bu fabrikada fakir fukaranın, garip gurabanın hakkı vardır" sözleri ile açıklamasını şöyle sürdürdü.

Durup dururken 850 dönümü bedelsiz alınmış fabrikanın arazisinin nasıl olurda bedelsiz veya düşük fiyatlarla kapatma yoluna gidilmeye çalışılmaktadır ifadelerini kullanan Şeker - İş Sendikası Çarşamba Şube Başkanı Sinan Türe, "Devlet derse ki bedeli bu ve o bedel olarak ihalede ki 110 milyon doların üzerinde parasını verirlerse ondan sonra ki duruma bakılır. Diğer şekilde Çarşamba Şeker Fabrikasını da bedeli karşılığı veya bedelsiz olarak kapatmaya hangi siyasetçi ve hangi siyaset destek verecek merak ediyorum.

Bu düşüncelerin dışında yaşanacak olaylara yani değeri altında satış veya üretim yapılmayıp kapatmaya bizde Çarşamba Şeker - İş Sendikası olarak hem hukuki ve hem de meydan mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Bizler vefalı insanlarız. Biz bu Şeker Fabrikasından ekmek yedik. Bu Fabrikaya borcumuz var ve sonuna kadar bu borcumuzu ödeyeceğiz.  Bu millet bize görev verdi hem fabrikanın hem de çalışanlarının menfaatlerini sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.

Çarşamba Şeker Fabrikasının çalıştırılmasının şartları ve şekli bellidir. Orta Karadeniz yani Tokat, Turhal, Çorum, Kırşehir bölgelerinde gerçekten büyük şekerpancarı talebi var ve kendi fabrikalarında da yük ağır. Buralarda ki fazlalık pancarlar bu fabrikamızda  işlenilse fabrikamızın çalışmamasının imkanı yoktur. Bu şeker pancarları ile birlikte Bafra ve Çarşamba Ovamızda da ekimlerin başlaması ile fabrikamızda hatırı sayılır ve zarar ettirmeyecek şeker pancarı işlenerek büyük bir üretim sağlanabilir.

Çarşamba Şeker Fabrikasında  o kadar avantajlarımız mevcut ki akıllara zarar. Türkiye'de tek olan ve Türkiye'nin ham şekerini işleyebilecek ihraç şekerini üretebilecek tek fabrika olma özelliğine sahip tek fabrikaya sahibiz.  Türkiye'nin C Şeker ihtiyacını burada işleyelim, ham şeker fabrikamız atıl bırakılacağına işleyelim hava- deniz, kara ve tren yolu ağına en yakın en kullanışlı fabrikaya sahibiz. Bu fabrikayı heba etmemeliyiz. Biz ettirmeyeceğiz, ettirmemek için sonuna kadar haklı mücadelemizi sürdüreceğiz. 

850 dönüm arazisi bedelsiz verilmiş OGSB' nin yanında çalışan bir Şeker Fabrikası havadan nasıl görünür birde onu düşünmek o fotoğrafı da çekmek gerekir. Bu şekilde değerlendirelim. Yok yerine arazisine sanayi yapalım muhabbeti boş işler. Sanki bölgemiz dağlık ve arazi sıkıntısı çekiliyormuş gibisine, koca ovada yer mi kalmadı?. Neden bizimle ve fabrikamızla, ekmeğimizle uğraşıyorsunuz.  Bırakın bizi halimize Türkiye' deki diğer 24 Şeker  Fabrikasının akıbeti ne olacaksa bizim de akıbetimiz o olsun. 

Bu dedikodularda siyasi oyun falan olduğuna kesinlikle inanmıyorum.Ama bölgemizde şeker pancarı olmadığı gerçeği var. Kotalarla, düşük fiyatlarla çiftçiler alternatif ürünlere yönlendirilerek şeker pancarı ekimini bıraktırdılar. Ama çiftçiler ilk yıllarda iyi kazandıkları ürünlerden son yıllarda kazanamayınca özellikle diğer bölgelerde ki fabrikalarda şekerpancarına dönüş oldu ve fabrikalar yeniden bacasını tüttürerek çiftçinin gülen yüzü oldu. Çiftçiler hatalarını geç de olsa anladılar ve fabrikalarına sahip çıktılar. Çarşamba' da da fındık ve diğer sebze- meyveler de zararlar her geçen yıl arttıkça şeker pancarına dönmeyeceğinin garantisi var mı?

Şeker de çalışan belki 300- 500 görülebilir ama ilçemiz de fabrikadan emekli olan 3-5 bin emeklimiz var. Yine şeker pancarı ekimi sayesinde emekli olan 7 ila 10 binden fazla çiftçi ailesine sahip bir fabrikayız. Bazıları bu günlerde bir de anketlerden dem vuruyor. Sokakta ki insanlardan 5 inden 4 ü bizi destekliyor. Ayrıca bölgede şeker pancarının yeniden ekimi ile hayvancılık  yani besicilik artacak buna bağlı olarak yaş küspe ticareti artacak, kamyon ticareti hızlanacak bölgemize büyük maddi girdileri devam edecektir. Kimse bizim fabrikamızın geleceği ile oyun oynamayı hayal etmesin. Bu fabrikaya vefa borcumuzu ödemek için sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz" sözleri ile açıklamasını tamamladı.

HABER- FOTO: Nuri ŞEKER- Nurhan GÜZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber