Bilim Adamlarından ‘Sıtma ve Kene’ Konferansı

Bilim Adamlarından ‘Sıtma ve Kene’ Konferansı
İngiliz bilim adamları Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı ve sıtma konusunda bir konferans verdi.

Tıp Fakültesi Dekanlık Pembe Salon’da gerçekleştirilen konferansta “Kırım Kongo Hastalarında Patogenez” konusu karşılıklı soru-cevap şeklinde tartışıldı.
OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ile birlikte yürüttükleri “Kırım Kongo Hastalarında Patogenez” ortak projesi nedeniyle Samsun’a gelen İngiltere Liverpool School of Tropical Medicine’den Prof. Dr. Roger Hewson ve Prof. Dr. David Lalloo, KKKA hastalığı ve sıtma konusunda bilgi aktardı.
Toplantının açılışında proje hakkında bilgi veren Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Türkiye’de son 12 yıldır ciddi sorun olan ve çok sayıda hastanın hayatını kaybetmesine yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından tümüyle korunmanın ancak geliştirilebilecek aşıyla olabileceğini belirtti. Aşı çalışmalarının ümit verici olduğunu fakat halen deney hayvanı çalışması aşamasında sürdürüldüğünü belirtti.
Prof. Dr. Roger Hewson, Kırım Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı için geliştirdikleri ve hayvanlarda yüzde 100 etkili buldukları aşı hakkında detaylı bilgiler paylaştı. Prof. Dr. David Lalloo ise dünyada ve Türkiye’de sıtma hastalığı ile mücadelede gelinen son durumu anlattı. Sıtmanın yaygın olarak görüldüğü özellikle Afrika ülkelerine seyahatte, koruyucu ilaç kullanılmasının önemine değinen Lalloo, seyahatten dönen ve ateş şikayeti olan tüm hastalarda sıtmanın mutlaka düşünülmesi gerektiğini belirtti. Dr. Lalloo, sıtma mücadelesinde ciddi mesafe alındığını, dünyanın birçok ülkesinde hastalığın azaldığını, benzer şekilde Türkiye’de de başarılı bir mücadele verildiğini ve artık yerli sıtma vakalarının görülmediğini kaydetti.
Konferansı Tıp Fakültesi ve Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri ilgi ile takip ettiler. Toplantıya Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Aksoy da katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Güncel