“BELGELER AMAZONLARIN TERME’DE YAŞADIĞINI GÖSTERİYOR”

“BELGELER AMAZONLARIN TERME’DE YAŞADIĞINI GÖSTERİYOR”
Terme Kent Konseyi Başkanı Mustafa Güler, SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu’nun ‘Amazonlar da nereden çıktı?’ haberine sessiz kalmayarak açıklamada bulundu
Terme Kent Konseyi Başkanı Mustafa Güler, SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu’nun ‘Amazonlar da nereden çıktı?’ haberine sessiz kalmayarak açıklamada bulundu.
Güler, “7 Şubat 2015 tarihinde Terme’de Sayın Valimiz İbrahim Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Yılmaz’ın katılımıyla Terme’de Turizm Potansiyeli ile ilgili görüşler ve fikirler görüşülmüştü. Ancak 9 Şubat tarihli Haber Gazetesinde SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu’nun ‘Amazon da nereden çıktı?’ adlı demecini hayretler içerisinde okudum. “Sayın Vali Şahin, Amazon konusunda bilgi birikimine sahiptir. Bizler de ‘Amazon Termeliler Kültür ve Dayanışma Derneği’ adına aşağıda vermiş olduğum bilgileri 
Sayın Valimize sunduk.”diyerek şu açıklamalarda bulundu:
Amazonlar Thermodan (Terme Çayı) Nehri kenarında Temiskra (Terme) da yerleşik MÖ 1200 yıllarına uzanan bir tarihte hüküm sürmüşlerdir.
Bu kayıtlar Homer, Herodotus, Rhodıous, Dodorıus, Justınıus gibi Grek tarihçilerinin kitaplarında belirtilmiştir.
Yukarıda efsane olarak görülen bu kavme ait somut bilgi ve belge Londra British Museum 21 nolu Halikarnas odasının duvarlarındaki fresklerle anlatılmaktadır. Bu freskler MÖ 350 yılında Bodrum’da inşaatı yapılmış olan Mazole’den kopartılıp veya sökülüp Londra’ya taşınmıştır. Mazolenin kalıntıları halen Bodrum’da durmaktadır.
Mazolenin inşaatı ve fresklerde savaşan kadınlara ait bilgiler müzede asılı bulunan alt yazılardan anlaşılmaktadır
Bu freskler ve yazılı levhalar Amazonların Terme’de yaşadığına dair en önemli somut bir belgedir
Amazonlar konusunda on iki yıldır çalışan Rus Bilim adamı Sayın Vitaly Litvin yayınladığı Amazonlar Ülkesi adlı kitabında Amazonların Başkenti Terme olarak gösterilmektedir. Amazonlar’ın yaşadığına dair kalıntılara Rusya’da bulunan mezar kalıntılarından ulaşılmıştır. 246 sayfalık kitap Belediyemiz kütüphanesindedir.
Terme yöresi Amazonlarla ile ilgili daha fazla bilgi ve belgeye Samsun Müzesinde belgelerle ulaşılabilinir.
Yukarıda sıraladığım bilgi ve belgeler bizim bölgemizde Terme’de Amazon Kadınlarının yaşadığını göstermektedir.
Amazonların bölgemizde yaşadığını tüm dünya literatürleri yazmaktadır. Böyle biliniyor. Bunu yalanlamak veya aksini ispata çalışmak ne akıldır anlayamıyorum.
Terme’nin Amazonlarla eşleştirilip anılması turizmimize ve bölge ekonomisine büyük katkı yapacağı yadsınamaz.
Yöneticilerimizin Terme’nin kalkınması için Amazonları Samsun ve Terme için marka yapmaları çok takdir edilecek bir karardır. Kime zararımız var. Bu topraklarda doğduk ona hizmet bir vefa 
borcumuzdur.
Kaynak:Terme Bilgi Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Karadeniz