Belediye’ye, kum alma izni verildi mi?

Belediye’ye, kum alma izni verildi mi?
Çarşamba Yeşilırmak Nehri içinde ve kenarından kum çakıl alma operasyonu konusunda gün geçtikçe artarak devam eden endişeler iddianame ile daha da artmaya devam ediyor

 

Vatandaşlar, “Kum Çakıl’ı ırmak yatağının ortasından alan Belediye yetkilileri bu konulardan habersiz miydi? Şeklinde tepkilerini dile getiriyorlar

 HABER MERKEZİ

‘Kum izinleri DSİ den Özel İdare’ye verildi’

Çarşamba’nın ortasından geçen Yeşilırmak Nehri üzerinden yıllardır kum ve Çakıl alma olayı oluyor ancak son yıllarda şehrin büyümesi ve doğal dengelerin değişmesi nedeni ile özellikle DSİ kum- çakıl alma izinlerini iptal etmeye başlamıştı. Kum- Çakıl alma konusunda DSİ kesin ve kararlı şekilde kum- çakıl alma izni vermezken bu konu İllerde Valiliklere bağlı hizmet veren İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlanarak konu bir bakıma Valiliklere yönlendirilmişti.

‘İlçe merkezinde kontrol belediyelere ait’

DSİ Bölge Müdürlüğü Yeşilırmak Nehri yatağında temizlik (ara sıra ve acil ihtiyaç durumlarında) yaptırdığı ancak kendilerinin denetiminde yapıldığını ancak ilçe merkezlerin de (yerleşim alanlarının içinde bulunan alanlarda) bulunan bölgelerde ise mecburen bu çalışmaların yanı sıra sedde (duvar) yapımına ihtiyaç duyulduğunu bu konuda ki ihalelerin yapılarak çalışmaların denetlenmesini de Belediyelere verdiğini belirttikleri iddia edildi. Bu konu dışında Belediyeler İlçe merkezinden geçen ırmaklar konusunda da Irmak yatağının her iki kenarından da belli mesafede DSİ ye ait olduğunu ancak bu alanların kontrol de denetimlerini tam yapamadıkları için Belediyelere bu alanları kontrolör muhitinde yetki verildiği belirtildi. Bu kontroller çerçevesinde Belediyelerin ırmak kenarlarına yapı izini vermemesi ve aksine yeşil alan yapabileceklerini ve bu alanların halk tarafından kullanımına müsaade edilebileceği belirtiliyor.

‘Su Merkezinin karşısından çok kum aldılar’

Bu noktadan itibaren İlçemizde de Yeşilırmak kenarında ki yapılaşmaya izin verilip verilmemesi Belediyeye ait olması ve yeşil alan olarak dizayn ve kontrolünü sağlaması görevi verilmişken, Belediyenin çalışmaları ve merkezde ki görsellik için ara sıra yaptırılan sedde duvarları çalışmaları adına verilen izinlerin her seferde amacı dışına çıkıldığı iddia ediliyor. Bu iddialar dışında konu ile ilgili olan vatandaşlar, “Çarşamba Belediyesi Adapark çalışmasını başlattığı ilk yıllarda özellikle TOKİ ve Değirmenbaşı İlköğretim okulu karşısında bu gün ki Su Sporları Merkezinin karşısında ki alandan aylarca kum çıkarttığını ve bölgede kaç çocuğun hayatını kaybettiği iddia edildi. Belediyenin düşüncesizce kum alımına o bölgede uzun süre deva ettiği iddia edildi.

‘Belediye uzun süre kumu halkın gözü önünde aldılar’   

Belediyenin son on yıl içinde Yeşilırmak nehri yatağı boyunca çok çeşitli bölge ve alanlardan kum ve çakıl aldığını dile getiren vatandaşlar, “En son halkın da gözü önünde kum alınan yerlerden birisi ki bu kısa da olsa alındı tarihi köprü ile Ordu karayolu köprüsü arasında köprü onarımı adı altında kum aldılar. Yetmedi Meslek Yüksek Okulu arkasından aylarca kum çıkartıldı. Bu konuda da cesaretle ve halkın gözü önünde aldılar. MYO arkasında kalan bölgede alınan kumlar önce araçlarla MYO arkasında ki kum toplama alanına döktüler. Daha sonra burada toplanan kumlar yeniden araçlara konularak Belediye binası, yeni Ali Fuad Başgil Köprüsü, Değirmenbaşı Caddesi ve buradan Ayvacık yolu üzerinden Sefalı yokuşunda ki belediyeye ait olan bir dönem çok kullanılan kum deposuna (şantiyeye) dökülerek kumlardan dağ oluşturmuştular. Bu konuda belediye ırmak yatağını bilinçsizce ve ilçenin merkezini tehlikeye atarak çalışması gerçekleşmemiş miydi?. Doğayı tehlikeye atmamış mıydı?. Bu konuda neden Çarşamba Belediye Başkanlığının bu konu dışında tutulduğunu şaşkınlıkla izliyoruz. Şikâyetçi olsak bizim de sıkıntımız artacak diyerek susuyoruz” şeklinde enteresan tepkiler ve açıklamalarda bulunuyorlar.  

‘Belediyenin kum alması ne kadar sorun yarattı’

Vatandaşların bu açıklamaları sonrasında akıllara şu sorular gelmeye başladı. Belediyenin kum aldığı Değirmenbaşı İlköğretim Okulu karşısında kalan Su m Sporları Merkezi binası karşısından kaç ay boyunca sallama tabir edilen kepçe ile kum alındı. MYO arkasından, tarihi köprü çevresinden ve ırmak yatağının başkan erlerinden ne kadar süre ve ne kadar ton kum çıkartıldı?. Belediyeye resmi izin verildi ise kim nasıl verdirdi?. Siyaset kişilerin izinler de katkı ve desteği oldu mu?. Bu çıkartılan kumların hepsi belediyenin kanalizasyon, yol yapımı, inşaatlarında mı kullanıldı?. Şimdi tüm bu iddialar  araştırılacak mı?. Yasal konular yargıya intikal edecek mi?. Belediyenin kum  - çakıl alması ile birlikte İlçe merkezinde, doğanın değişmesinde ve baraj ile seddelerde sorunlar yaratmadı mı?. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel