Başbakan’dan, Ziraat Odaları toplantısına büyük ilgi

Başbakan’dan, Ziraat Odaları toplantısına büyük ilgi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ziraat Odaları başkanlarına seslenerek, “yangını söndürmek için hepinizin nefesine ihtiyacımız var” dedi.

Erdoğan, Trabzon’da Novotel’de, 23 Kasım 2013 Cumartesi günü düzenlenen, Karadeniz Bölgesi’ndeki 19 ilden 181 Ziraat Odası’ndan 400’ün üzerinde temsilcinin katıldığı Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Karadeniz Bölge toplantısına büyük ilgi gösterdi. TZOB Karadeniz Bölge toplantısına, Başbakan Erdoğan ile birlikte, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

1.20131126105415.jpg

Toplantının açış konuşmasını yapan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Başbakan Erdoğan’a teşekkür ederek, “29 Aralık 2012 tarihinde yapılan TZOB GAP Bölge toplantısından sonra Karadeniz Bölge toplantısına da katılımınız sektöre verdiğiniz önemi gösteriyor” dedi. Başbakan Erdoğan, konuşmasında, “Yangını söndürmek için hepinizin nefesine ihtiyacımız var. Türkiye geneline yayılmış tüm ziraatçı kardeşlerimden bu yangını söndürmek için bize destek vermelerini bekliyorum” diye konuştu.

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Karadeniz oda başkanları konuşmalarını ve sunumlarını yaptılar. Toplantıda, Samsun ilini temsilen konuşan Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, mazot, gübre, elektrik gibi girdi fiyatlarına, desteklere ve fındığa  değindi. Fındıkta, üreticiye yönelik eğitim çalışmaları ile teknik bilgilerin aktarılmasının kaliteli ve bol veriminin alınmasını sağlayacağını vurgulayan Karamollaoğlu, “Bölgede fındıkta lisanslı depolar kurulmalı, ürün ihtisas borsaları işlerlik kazanmalıdır Kurulacak depolara üreticinin ürününü koymaya yönelik teşvik ve destekler verilmelidir. Fındık üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği ve Alternatif Ürüne Geçen Üreticilere Telafi Edici Ödemeleri 3 yıl daha uzatılmıştır. Alan bazlı gelir desteklerinin devamı üreticimize rahat bir nefes aldırmıştır. 2015 yılında sona erecek olan alan bazlı gelir desteğinin kesintiye uğramadan devam etmesi üreticimizin mağduriyetini önleyecektir” dedi.

Türkiye’nin tarımda mazotu en pahalı kullanan ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Karamollaoğlu, şunları söyledi: “Tarımda kullanılan gübre, elektrik fiyatları da çiftçinin alım gücüyle orantılı değildir. Dışa bağımlı olunan mazot ve gübre gibi girdilerde fiyatlar elimizde olmadan artarken, yurtiçinde bu girdiler vergiler yüzünden daha da pahalanmaktadır. Özellikle mazottan alınan yüzde 37 oranında özel tüketim vergisi (ÖTV) ve mazot, gübre ve elektrikten alınan yüzde 18 oranında katma değer vergisi (KDV) çiftçilere önemli bir yük getirmektedir. Çiftçiler, zaman zaman, girdi fiyatların pahalılığından dolayı üretimden vazgeçebilmektedir. Bu nedenle, en azından girdilerdeki vergi yükünün azaltılmasını talep ediyoruz.”

Karamollaoğlu, üreticilere verilen desteklerden yüzde 4 vergi kesintisi yapıldığı bilgisini de vererek, “Destekleme ödemelerinden alınan yüzde 4 gelir vergisinin kaldırılmasını talep etmekteyiz. Destekler artırılmalı, zamanında ödenmelidir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Güncel