Baldan tatlı kavun: Süheyla

Baldan tatlı kavun: Süheyla
Çarşamba Ovasında yetiştirilen Süheyla kavununda hasat dönemi başladı

1.jpg
Samsun’un Çarşamba ilçesinde yaz aylarında hasadı yapılan kendine has dokusu, kokusu ve tadı bulunan Süheyla kavunu üreticiler tarafından tarladan toplanmaya başladı.

“Bölgeye has bir ürün”
Çarşamba ilçesi Sahil Mahallesi’nde kavun yetiştiriciliği yapan İbrahim Orduluoğlu, bölgeye has yetişen kavunun Süheyla kavununu anlatarak, “Süheyla kavun bizim yöremize has bir kavundur. Çok uzun ömürlü değil ancak tadı çok güzeldir. Dolapta 1 hafta en fazla 10 gün bekletebiliyoruz ama dışarıdaysa 3 gün içinde tüketilmesi gerekiyor. Çok yumuşak bir dokusu olduğu için tatlı, lezzetli bir kavun çeşidi. Bu yöreye has bir ürün. Başka yerlerde bu kavunu yetiştirmiyorlar.” dedi.

“Sağanak yağış ve su baskınları, hasadı etkiledi”
Geçtiğimiz yıla göre düşüş olduğunu ve düşüş nedeninin bölgede etkili olan yoğun sağanak yağış ve su baskınlarından olduğunu aktaran üretici Orduluoğlu, “14 dönüm alan üzerinde kavun yetiştiriyoruz. Yılda 40 tona yakın üretim yapabiliyoruz. Bu sene yağışlı havalar nedeniyle hasat biraz düşük oldu. Tarlaları sular altında kalan üreticimiz çok. Çoğu tarlada külleme hastalığı görüldü. Bu nedenle hasat yapamadılar. Bahçeleri de emekleri de ziyan oldu. Çok zarar gördüler. Masraflar ağır. Gübre, mazot bizleri bayağı etkiliyor. Köylüye destek bekliyoruz. Kavun sezonu girince satış fiyatları düşüyor. Sezon sonunda biraz yükseliyor. Şuanda kavun fiyatları 9-11 TL arasında kalitesine göre değişiyor.” dedi.

Kavun hasadının önümüzdeki günlerde son bulması beklenirken üretici İbrahim Orduluoğlu, bu sezon 14 dönümlük tarlasından 25-30 ton civarında kavun üretimi yapabileceklerinin tahmininde bulundu.

HABER: Emine Temiz Yılmaz- Ünal Daldal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Resmi İlanlar
Çarşamba Haber