AVM’lerde Çalan Müzik, Çocukların Yaşına Uymuyor

AVM’lerde Çalan Müzik, Çocukların Yaşına Uymuyor
Alışveriş merkezindeki eğlence alanlarında yüksek sesle çalınan müzikler, çoğu zaman çocukların yaş seviyesine uymuyor

Uzmanlar ise oyun alanlarındaki ruhu yoran yüksek sesli ve hareketli müziklerin, çocuklarda işitme kaybına yol açtığı gibi düşünce dünyasında da olumsuz etki bıraktığına dikkat çekiyor.

Alışveriş merkezlerindeki yüksek desibelli müziklere maruz kalan çocuklar, işitme problemlerinin dışında başka sorunlarla da karşı karşıya kalıyor. AVM’lerin oyun alanlarında çocukların yaşına uygun olmayan disko müzikleri çalıyor. Uzmanlar, AVM’lerde çalınan yüksek sesli yabancı müziğin çocuğun bilinçaltını olumsuz etkilediğini söylüyor.

Fatih Üniversitesi Konservatuvar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Sadık Kara, AVM’lerde yüksek seviyede çalan yabancı müziklerin çocukların düşünce dünyasını etkilediğini dile getiriyor ve şunları söylüyor: “Günümüzde AVM’lerde bizim dünyamızla ve kültürümüzle alakalı olmayan yabancı müzikler çocuklarımızı bizim toplumumuzun çocuğu olmaktan çıkartarak yabancılaştırıyor. 7 yaşındaki çocuklar hâlâ gelişime açık oldukları için bu tür müzik yayınlarından büyüklere göre daha çok etkileniyor. Bizim dünyamıza, yaşam tarzımıza ait olmayan müzikler insanın, bilhassa çocukların ruh dünyasını altüst eder. Çocuğu aileden koparıp, beğeni ve tercihlerini farklılaştırır.”

Sosyolog Prof. Dr. Sami Şener ise “Eğlence merkezlerindeki yüksek ses, çocukları meşgul ederek etki altına alıyor ve bilinçsizliğe yönlendiriyor. Küçük yaştaki bireyler, AVM’lere annesinin ve babasının alışveriş tutkusu yüzünden gidiyor. Çocuklar küçük yaşta bu merkezlere itiliyor ve oyun aletlerinin etrafında pervane oluyor. Kendi değerlerinin farkına varmadan büyüyen bu çocuklar için yetkili merciler bir an önce bu toplu yozlaşmaya dur demeli.” ifadelerini kullanıyor. Tüketiciler Derneği Onursal Başkanı Engin Başaran da AVM’lerdeki gürültüyle ilgili önemli noktalara dikkat çekiyor: “Maalesef toplumumuz bu konuda çok bilinçli değil. Bilinçli olunsaydı konuyla ilgili yoğun bir şikâyet alırdık. Ancak ne yazık ki şikâyet almıyoruz. Tehlikenin farkındayım. Bir an önce de bu konuda da bir düzenleme yapılması gerekir. Türkiye uygar bir ülke ama bence bu konuda çok geç kalındı. AVM’lerde gürültü kirliliğinin yanı sıra belirli bir sağlık standardı oluşturulmalı. Özellikle çocuklar içerinin havasızlığından hasta oluyor. Burada ‘önce sağlık’ denilmeli. Ayrıca, aileler boş vakitlerini geçirmek için AVM’lere değil parklara, müzelere götürsünler.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir