AVM Çarşamba’nın ekonomisine zarar verir

AVM Çarşamba’nın ekonomisine zarar verir
Çarşamba Bakkallar Odası Başkanı İsa Acar, Çarşamba’da yeni yapılacak olan alışveriş merkezinin diğer aşıveriş merkezleri gibi Çarşamba esnafını etkileyeceğini açıkladı.

 

HABER-FOTO: Burak ÇALIŞKAN

Çarşamba Bakkallar Odası Başkanı İsa Acar, Çarşamba Belediyesi tarafından ‘Doğu Yaka Kentsel Tasarım Çalışması’ adı altında Çarşamba Eskişehir Stadyumu’nun bulunduğu alana yapılan alışveriş merkezleri toplu konut projesiyle alakalı açıklamalarda bulundu.

Acar, yapılacak olan alışveriş merkezinin her alışveriş merkezinde olduğu gibi yine Çarşamba esnafını etkileyeceğini açıkladı. Acar, alışveriş merkezleriyle alakalı olarak bir yasa çıkartılmadığı takdirde, küçük esnafın bu konuda sıkıntılı olacağını belirtti.

Acar, “Bir alışveriş merkezi şehir merkezine açılıyorsa eğer, vatandaşlara ‘gitme’ diyemezsiniz. Tabii ki vatandaşlar bu tarz açılan yerlere rağbet edecekler. 20 yıldır alışveriş merkezlerinin sadece şehir dışına yapılması ile ilgili bir yasa bekliyoruz. Ama herhangi bir gelişme ne yazık ki gerçekleşmedi. Eğer devletimiz bu sorun ile alakalı bir yasayı hayata geçirmezse esnafımız için hayat çok daha zor olacak. En basit örneği ile bugün fabrikadan çıkan bir ürünün küçük esnafımıza maliyeti ile ulusal ölçekte satış yapan mağazalara maliyeti aynı değil. Çıkarılacak bu yasada maliyetten kaynaklanan bu farklılıklar ortadan kaldırılabilir” dedi.

İnsanların alışveriş denildiği takdirde akıllarına gelen ilk şeyin gıda maddeleri olduğu düşünüldüğünde, en çok etkilenecek olan esnafın yine bakkallar olacağını açıklayan İsa Acar, “Gıda sektöründeki küçük çaplıda olsa fiyat farklılıkları vatandaşların ilgisinin ulusal düzeyde satış yapan mağazalara yönelmesine neden oluyor.  Çarşamba’da bile artık her evin altında görebileceğiniz tarzda ulusal düzeyde satış yapan mağaza sayısında artış var. Bu mağazaların, Çarşamba’ya hiçbir faydası yok.  Ödedikleri vergiler bile Çarşamba’ya kayıtlı değil. Çarşamba’ya ‘istihdam yaratacağız’ diye geliyorlar. Örneğini geçenlerde gördük. Çarşamba’da açılan ulusal düzeyde satış yapan bir mağaza 88 kişiyle işe başladı. Şimdi 6 kişi çalıştırıyor. Bu mağazalar Çarşamba’da sadece alış yapıyor, alışveriş yapmıyor. Alışverişin olabilmesi için, bu mağazalardan alınan bir ürünün parası ile başka bir esnafımızda kar etsin. Ama ne yazık ki böyle olmuyor. Bu mağazalar topladıkları paraları başka şehirlere götürüyorlar. Bu da şehrin ekonomisine zarar veriyor” diyerek büyük markaların Çarşamba ve diğer şehirlerde orada esnaflık yapan insanlara bayilik vermesi gerektiğini ifade etti.

 

                                       

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Çarşamba Haber