Arıcılıkla ilgili her şey bu kitapta

Arıcılıkla ilgili her şey bu kitapta
Arıcılık alanında önemli çalışmaları olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Güler, arıcılık alanında 37 yıllık birikimini yazdığı "Bal Arısı Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Ürünleri" kitabında toplad

Uzun yıllar üniversite bünyesinde arıcılıkla ilgili çalışmalar yapan ve bu konuda önemli araştırmaları olan Prof. Dr. Ahmet Güler, 37 yıllık birikimini 22 yılda tamamladığı "Bal Arısı Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Ürünleri" kitabına aktardı. Arı ve bal nedir, yetiştiricilik, bal kalitesi, bal hileleri, arı ırkları ve özellikleri gibi arıcılıkla ilgili bütün konuların yer aldığı kitap, arıcıların baş ucu kitabı niteliğinde. Türkiye'deki nektar havzalarına da kitabında yer veren Güler, arıcıkla ilgili akla gelen bütün sorulara da cevap verdi.

Prof. Dr. Ahmet Güler, "Arıcılık alanında 37 yıllık bir çalışmam var. Bu kitabı 22 yılda yazdım. 34 yıl konar göçer arıcılıkla uğraştım. Türkiye'nin her bölgesine arı koydum. Bu arıcılık anlamında benim için çok faydalı oldu. Bu süre zarfında edindiğim bilgileri, izlenimlerimi ve araştırmalarımı bu kitaba yazdım. Bu kitabı yazarken arıcılıkla ilgili dünyadaki çalışmaları ve araştırmaları da takip ettim. Bu kitap temel bir kaynak niteliğinde. Kitapta arıcılıkla ilgili yetiştirme, hastalıklar, arı ürünleri, arının yararları, saf ve hileli balların nasıl ayırt edilebileceğiyle ilgili yöntemler, Türkiye'deki arı gen kaynakları, arı ırklarıyla ilgili morfolojik standartları, ana arı kalitesi, koloni yönetim bölümü, yapay tohumlama gibi konuları çok detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Arıcılığı hiç bilmeyen bir insan ne yapmalı sorusunun cevabı da bu kitapta. Arıcılığı hiç bilmeyen birinin okuduğunda rahatlıkla anlayabileceği bir kitap. Lisans, yüksek lisans, öğretim üyeleri için de çok önemli bir kitap. Türkiye'de arı ıslahı ile ilgili bu güne kadar bir makale yok. Bu kitabın en az 80 sayfası arı genetiği ve ıslahıyla ilgili. Arıcılığın ticaretini yapacak kişiler için de çok önemli bir kitap. Üründe saflık, taklit, tahşiş, hile, katkı, kalıntı nedir? Bu soruların cevabı bu kitapta. Bal nedir, nasıl olmalıdır sorularının cevabı bu kitapta. Rastgele kitap yazılmaz. Türkiye'deki arı ırklarının 41 morfolojik karakterine ilişkin standardizasyonu bu kitapta. Arı yetiştiriciliğini bölgelere göre yazdım. Bölgelerin bitki kaynaklarının neler olduğunu yazdım. Detaylı bir şekilde hepsini yazdım. Türkiye'nin en iyi nektar üretim havzalarını yazdım. Buraların ne kadar arı göçü aldığını hepsini yazdım. Umarım bu kitap arıcılıkla uğraşan herkese bir kaynak olur. İnsanlar bundan faydalanır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir