SONUÇ TAM BİR FİYASKO!

SONUÇ TAM BİR FİYASKO!
Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Onuncu Kalkınma Planı hedefleri üzerinden AK Parti hükümetlerinin son 4 yıllık ekonomik performansını değerlendirdi.

Hükümetin 4 yıl önce bu planda koyduğu 2018 yılı hedefleri ile en son OVP' de yayınlanan 2018 yılı hedefleri mukayese edildiğinde sonucun tam bir fiyasko olduğunu söyleyen Usta; “10. Kalkınma Planı sonuçları itibariyle son  derece başarısız! Bu başarısızlık Planın kötü olmasından mı, yoksa uygulanmamasından mı kaynaklanıyor? Plan ve ekindeki 25 öncelikli dönüşüm programında yer alan yaklaşık 1250 tedbirin kaç tanesi Hükümet tarafından gerçekleştirilmiştir? diye soran Usta, bu derhal açıklanmalıdır! diye de uyardı.

Usta; “Milli gelir serisi değiştirildiği ve yeni seride büyüme rakamları olağanüstü artırıldığı için, büyüme rakamlarında plan hedefleriyle gerçekleşmeleri mukayese edemiyoruz. Bunun için plandaki eski seriye göre konan hedefleri, yeni seri ile uyumlaştırmamız gerekiyor. Bu işlemi yaptığımızda;

1-Yeni seriyle uyumlaştırılmış toplam GSYH ve kişi başına GSYH için konan plan hedefi ile OVP hedefi arasında %40 sapma var!.

2-2018 yılı için 1,5 trilyon dolarlık GSYH hedefine karşılık hükümetin yeni hedefi 0,9 trilyon dolar!

3-Plandaki 19.147 dolar kişi başı gelir hedefine karşılık yeni hedef 11.409 dolar! Bu kur artışlarına bakılırsa bu hedeflerin de tutması imkansız!” dedi.

ÖDEVİNİ YAPMAYAN ÖĞRENCİ PSİKOLOJİSİDİR!

2018 yılı için Planda işsizlik oranı % 6,4 hedeflenmişken OVP' de yeni hedef % 10,5. Sapma % 64. Benzer durum istihdam ve işgücüne katılım oranlarında da var diyen Usta; “İşsizlik artışını katılımdaki artışa bağlamak, ödevini yapmayan öğrenci psikolojisidir! Katılımı düşürelim, işsizliği çözelim madem(!) Planda 2018 yılı ihracat hedefi 277 milyar dolar iken OVP' de yeni hedef 169 milyar dolar. Sapma sadece(!) 108 milyar dolar! Geçmişteki yanlış dış politikanın ekonomideki en bariz sonucu seyahat gelirlerinde görüldü. Planda 40,8 milyar dolarlık seyahat gelirine karşılık OVP' de hedef 23 milyar dolar! Sapma %43.6! Enflasyon en başarısız alanlardan diğeri: 2018 yılı için Planda %4,5 enflasyon hedeflenirken OVP' de hedef %7'ye yükseltilmiş. Gelişmeler en az %9 civarında bir enflasyona işaret ediyor. Bazı Hükümet üyelerinin ve bürokratların enflasyonu hafife almaları çok ürkütücü!” diye de ekledi.

HEDEFLER EVEREST, GERÇEKLER MARİANA ÇUKURU!

En sağlam olduğumuz kamu maliyesinde de bozulma var ve hedeflerin çok gerisindeyiz diye belirten Usta” 2018 yılı için, Planda toplam kamu açığının milli gelire oranı %0,5 olarak hedeflenmiş iken OVP' de kamu açığı %2,1'e yükseltilmiş. Sapma 1,6 puan ve %320! “ dedi.

Bütçede hareket alanımızın giderek daraldığını ve bütçe dengelerinin hızla bozulabildiğinin unutulmaması gerektiğine vurgu yapan Usta son olarak; “ Unutmayalım ki 2018 yılı için, Planda İMF tanımlı olarak kamu kesiminde %1'lik faiz dışı fazla öngörülmüşken OVP' de aynı oranda faiz dışı açık öngörülüyor. Rakamı tuttu! Ama işareti tutmadı! Bu hedeflerin tamamı dört yıl arayla AKP iktidarına ait. Sonuç: Hedefler Everest, gerçekler Mariana Çukuru… Yorumu size bırakıyorum!” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir