Anne adaylarına 'stres' uyarısı

Anne adaylarına 'stres' uyarısı
Psikolog Enise Öziç, sağlıklı bir hamilelik ve doğum sonrası dönem geçirilmesi adına tüm anne adaylarının stresli yaşam olaylarından uzak durması ve mümkün olduğunca kendilerini iyi hissedebilecekleri aktivitelerde bulunması gerektiğini söyledi.

 Psikolog Enise Öziç, anne adaylarının hamilelik döneminde yaşadığı psikolojik bozukluklar hakkında bilgi verdi. Öziç, “Hamilelik dönemi anne adayında fiziksel değişimlerin yanında hormonal ve dolayısıyla psikolojik değişimlerin yaşandığı bir dönem olarak ifade edilebilir. Hamilelik dönemindeki hormonal değişiklikler duygu durumun düzenlendiği hormonlarda da bir miktar değişim oluşturabilmektedir. Majör depresyon gözlenebilen psikolojik rahatsızlıklardan biridir. Majör depresyonda kişide mutsuzluk, yaşamdan keyif alamama, içe kapanma, iştah kaybı, bebek ve bakımı ile ilgili olumsuz duygu ve düşünceler gibi birçok problem gözlenebilmektedir. Ancak bu durumun hamilelikle birlikte stresli yaşam olaylarının, ekonomik sıkıntıların veya bir yakının kaybı gibi olumsuz yaşam olayının olmasının majör depresyon riskini arttırdığı bilinmektedir” dedi.

“Hamilelik sırasında anne adaylarında anksiyete bozukluğu görülebilir”
Hamilelik sırasında anksiyete bozukluğu görülebileceğinden bahseden Öziç, “Majör depresyon dışında hamilelik sırasında anne adaylarında anksiyete bozuklukları da görülebilmektedir. Bir uzmanın müdahalesini gerektirebilen panik atak, sıra dışı derin ve uzun bir süre devam eden obsesif kompulsif bozukluk olarak tanımlayabileceğiniz bu duygu durum değişiklileri eğer tedavi edilmezse annenin zihninde tekrarlayan ve giderek artan şekilde bebeğine kötü bir şey olabileceği şeklinde korkutucu imajlar ve düşünceler şeklinde yaşanmaktadır. Bahsedilen psikolojik bozuklukların yaşanma olasılığı anne adayının yaşam koşulları, genetik ve kişilik özelliklerine göre değişmektedir. Kimi anne adayında gözlenmezken kimisinden ortaya çıkabilmektedir” diye konuştu.

“Anne adayları stresli yaşamdan uzak durmalı”
Psikolog Enise Öziç anne adaylarının stresli yaşamdan uzak durması gerektiğine dikkat çekerek, “Sağlıklı bir hamilelik ve doğum sonrası dönem geçirilmesi adına tüm anne adaylarının bu dönemde yaşam koşullarına dikkat etmesi, stresli yaşam olaylarından uzak durması ve mümkün olduğunca kendilerini iyi hissedebilecekleri aktivitelerde bulunması önerilmektedir. Bunlara rağmen sorunlarının devam etmesi durumunda hem bebeğin bedensel ve ruhsal gelişimi hem de annenin ruh sağlığı için muhakkak bir uzmandan destek alması önerilmektedir” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Sağlık