Zirai ilaçlar artık reçete ile satılacak
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son günlerde artan zehirlenme vakalarına yönelik yeni uygulamaları duyurdu. Bakan Yumaklı, zirai ilaçların önümüzdeki yıldan itibaren reçete ile alınabileceğini açıkladı.
1 milyonun üzerinde denetim yapıldı
Yumaklı, yılın başından bu yana 1 milyon 143 bin gıda denetimi gerçekleştirildiğini belirterek: Kurallara uymayan 26 bin 591 işletmeye 2 milyar 265 milyon TL ceza uygulandığını, Suç unsuru taşıyan 506 dosyanın savcılıklara iletildiğini söyledi.
Zirai ilaçlara “Bitki Reçetesi” geliyor
Bakan Yumaklı, yeni sistemle ilgili önemli detaylar paylaştı: B-Reçetesi olarak adlandırılan “Bitki Reçetesi” uygulaması devreye alınacak. Zirai ilaçlar, doktor reçetesine benzer şekilde ziraat mühendisinin reçetesi ile alınabilecek. “İstenilen ilacın, istenilen zamanda alınmasının önüne geçilecek” diyen Yumaklı, uygulamanın gelecek yıl başlayacağını duyurdu.
Vatandaş gıda denetçisi olabilecek
Bakanlık, vatandaşların şikayetlerini daha hızlı iletebileceği yeni bir mobil sistem geliştiriyor. Bu sistemle: Tüketiciler gıdaya dair her uygunsuzluğu bakanlığa bildirebilecek, Vatandaşlar gönüllü denetçi gibi sürece dahil olabilecek.
Böcek ailesinin ölümü tüm yönleriyle araştırılıyor
İstanbul'da aynı aileden 4 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili konuşan Bakan Yumaklı: “Soruşturma büyük hassasiyetle devam ediyor” dedi. Tüm detayların titizlikle incelendiğini vurguladı.
Et ve süt ürünlerinde yoğun denetim
Bakanlık, özellikle riskli ürünlerde incelemeleri artırdı: Et ve süt ürünlerinin satıldığı noktalar, Son tüketim tarihi, hijyen koşulları ve muhafaza şartları, Açıkta satılan yiyeceklerde Bu alanlarda denetimlerin aralıksız sürdüğü belirtildi.
“Mesai saati gözetmeyeceğiz”
Yumaklı, özellikle sokak lezzetleri konusunda belediyelere de çağrıda bulundu: “Satış izni olmayan noktalar kapatılmalı.” “Denetimleri mesai saati gözetmeden sürdüreceğiz.”
Tüketicilere uyarı: Tarihlere dikkat edin
Tüketicilere önemli uyarılarda bulunan Yumaklı: Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihi ve son tüketim tarihine bakılması gerektiğini, Açıkta satılan gıdalarda hijyen riskinin arttığını, Şüpheli durumlarda guvenilirgida.gov.tr adresinden bilgi alınabileceğini söyledi.